HANGADÓ
2006. ÁPRILIS 

Városházi tudósítások

A március 30-án tartott képviselő-testületi ülésen elsőként a 2005. évi költségvetési beszámoló került megtárgyalásra. 

  • Majnik László a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság ülésén is jelen volt Farkas Sándorné dr., könyvvizsgáló, aki úgy minősítette a beszámolót, hogy az alapos és minden jogszabályi előírásnak megfelel. Az alapvető feladatok teljesültek, a vagyonmérleg pontos, a pénzügyi helyzet valós. Az elszámolások előírásszerűen történtek, s összhang van a bemutatott könyvvezetési adatok között. Az előterjesztés szokásosan magas színvonalú, alkalmas a döntéshozatal segítésére.

  • r. Szájbely Ernő, az EMOS Bizottság elnöke kiemelte, hogy az intézmények takarékos gazdálkodása hozzájárult a hiány csökkentéséhez. 
    Girasek Károly az adóerőképesség növekedése miatti elvonásról szólt. Hangsúlyozta, hogy még az elvonás után is itt marad mintegy 140 millió forint a helyi iparűzési adóból, mely összeg kétszerese az előző évek hasonló bevételéhez képest. A jelentős pénzütemezési feladatok elismerése mellett azt is szóvá tette, hogy néhány területen - pl. a korszerű telefonrendszerrel, vagy a fűtési módra való alaposabb odafigyeléssel - további megtakarítások érhetőek el.
  • A rendeletek változása miatt került napirendre a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendelet. Ennek kapcsán felmerült, hogy a felmérések szerint a szolgáltató kft. mintegy harminc be nem jelentett rákötést észlelt. Számukra a vízfogyasztásuk alapján számított egész éves szolgáltatást visszamenőleg is kiszámlázzák.
  • A napirenden szerepelt a luxusadó kérdése. A rendelkezések értelmében ez az új adónem a 100 millió Ft feletti ingatlanokat érinti, ezért a testület úgy határozott, hogy e téren helyi rendeletet nem szükséges megfogalmaznia.
  • Az előző évekhez hasonlóan a testület ez alkalommal is megtárgyalta az Általános Iskola Intézményfenntartó Társulás költségvetési beszámolóját. Miután a társulás révén keletkezett helyzet által több a bevétel, mint a kiadás, a testület elfogadta az előterjesztést. 
  • Egy napirendi pont során tárgyaltak a képviselők a különböző támogatási kérelmekről. A művelődési központ egy emléktábla állítást kezdeményezte a rétsági születésű Szebellédy László professzor emlékezetére. A testület 30ezer forinttal támogatta a megvalósulását. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat a Roma-napi rendezvényük támogatását kérte. A testület nem zárkózott el a kérelem támogatásától, ám a részletes program ismeretében kíván dönteni annak nagyságáról. A Római Katolikus Plébánia Hivatal a hagyományos hittantábor 50ezer forintos támogatását kérte, melyet a testület megszavazott. Harmincezer forintos támogatást nyert el Ferencsik Norbert rendezvényszervező által kezdeményezett „Rétsági juniális” címet viselő program. Molnár Jenő a RFC Rétsági Roma Fotball csapat kapitányaként kért támogatást. Miután a szervezet nincs bejegyezve, s csak hivatalos számlák alapján lehet támogatást fizetni, a kérést a testület nem tudta támogatni.
  • Döntés született a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatói pályázatában. Február 19-ig két pályázat érkezett be az önkormányzathoz, de az előírt szakmai gyakorlattal nem rendelkező pályázó írásban visszalépett. A testület tíz igen szavazat mellett, egy ellenszavazattal és két tartózkodással elfogadta Végh József pályázatát. 
  • Bárczi János, a kuratórium tagja tájékoztatást adott a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány működéséről. A mikrohitelekről szóló kimutatásból kitűnt, hogy bár a forrás a vállalkozások élénkítésére rendelkezésre áll, s míg a megye más vidékein kihasználják, Rétság térségéből egyre kevesebben vették igénybe ezt a lehetőséget. A 2005. évben pedig már senki nem élt vele. 
  • Az országgyűlési választások időpontja miatt a testület módosította a tervezett munkatervét. Ennek értelmében a lakossági fórumra május 17-én fog sor kerülni.
  • Az egyebek tárgyalás során a testület megbízta Jávorka János képviselőt, hogy a művelődési központtal karöltve koordinálja a városi majális előkészületeit.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-