HANGADÓ
2006. FEBRUÁR 

Városházi tudósítások
A város képviselő-testülete a 2006. év első ülésén a szociális ellátás rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítását tűzte első napirendi pontként megtárgyalásra. A változtatás indokairól Havas Vilmosné, a Szociális Bizottság elnöke szólt. Ebből idézünk az alábbiakban.
A szociális és gyermekvédelmi törvény 2006. január 01-től megváltozott. A törvényi változásoknak megfelelően módosítani kell a szociális ellátások rendjéről szóló önkormányzati rendeletet.
Változások: Mikor lépnek hatályba?
A rendszeres gyermekvédelmi támogatás 2005. december 30-án megszűnt. A 2005. december 31-én, nagykorú személyek kivételével, helyette a jegyzői hatáskörbe tartozó gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság lépett. Minden olyan gyermek, aki 2005. december 31-én jogosult volt gyermekvédelmi támogatásra, a 2006. június 30-ig gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, ami jelenti az ingyen tankönyvet, illetve az óvodások, általános iskola 1-4. osztályos részére ingyenes étkezést, illetve az 5-8. osztályos, középiskolás 50 %-os étkezési kedvezményét, és évi egyszeri 5000 Ft-os támogatást. Addig is, aki  a feltételeknek megfelel és jelenleg nem kap gyermekvédelmi kedvezményt, folyamatosan kérheti. A vagyoni helyzet vizsgálata kötelező: ingatlan, gépjármű, egy főre eső jövedelem mértéke: 25.800/fő. Egyedülálló szülő, tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyerek, tanulmányokat folytató nagykorú személy esetén: 18.380 Ft/fő. A gyermekvédelmi kedvezmény 1 évre állapítható meg. A jogosultaknak értesítést és tájékoztatást fognak küldeni az önkormányzattól.
- Rendszeres szociális segély 32.112.5. pontjában a kötelezettség esetén 4 hónapot javasolunk.
- Ápolási díj előterjesztés szerint.
- Közgyógyellátás: július 01-től jegyzői hatáskör.
Változás: Eddig a méltányosságból megállapított közgyógyellátásért a nyugdíjminimum 75 %-át, vagyis 18-19000 Ft-ot kellett fizetni az önkormányzatnak. Július 01-től a háziorvos igazolja a gyógyszereket, ennek szakmai megalapozottságát a MEP felülvizsgálja, ennek alapján állapítják meg a havi max. 12.000 Ft-ot. Ez évi 144.000 Ft, aminek 30 %-át kell vállalni az önkormányzatnak, vagyis 43.200 Ft/fő. A jelenleg érvényben lévő igazolvány 1 évig érvényes, legkésőbb 2007. június 30-ig. A feltételeket törvény szabályozza, ami az önkormányzati rendelet módosításában szerepel.
- A szociális bizottság megtárgyalta a szociális ellátások rendjéről szóló rendelet módosítását. A rendszeres szociális segély 32.112.5. bekezdése: az együttműködési kötelezettség megszegése esetén a 4 hónapot javasoljuk elfogadni. Illetve a rendelet módosítását elfogadásra javasoljuk.
  • Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások elidegenítéséről szóló rendelet módosítását a Pénzügyi Bizottság kezdeményezte. A javaslat oka, hogy a bérlakásban lakók elővásárlási jogukkal élve a korábbi rendelet szerint 10 éves törlesztés esetén 10% kamattal fizethették a vételárat. Ez a rendelet megalkotásakor (1994) méltányos volt, jelenleg hátrány lenne. Ezért a testület ezt a kamatot a mindenkori jegybanki alapkamat felére mérsékelte, így 3-4% körüli összeggel kell csak számolni.
  • A következő napirendi pontban a Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2006. évi munka és rendezvényterve, a 2005. évi munka és rendezvényterv végrehajtásáról szóló beszámoló szerepelt. Dr. Szájbely Ernő, az EMOS Bizottság elnöke összefoglalta a bizottsági vitán elhangzottakat. Úgy fogalmazott, hogy az anyag önmagáért beszél, s a művelődési központ azon tényezők között is rangos helyet foglal, amelyek kiemelik Rétságot a környezetéből. Jávorka János a Civil Szervezetek Háza tartalmas, gazdag kínálatát, az intézmény eredményes pályázati tevékenységét emelte ki, s az ifjúsággal való még szélesebb körű foglalkozást javasolta. Girasek Károly arról szólt, hogy az intézmény a lakosság élénk figyelme mellett dolgozik, s igyekszik is annak megfelelni. Mindig élénken figyelt a helyi kezdeményezésekre, s azt támogatta is. Törekvéseiket akkor ítélhetjük meg igazán, ha hasonló nagyságú intézményhez viszonyítjuk eredményességét. Olvasóink tájékoztatása érdekében a napirenden szereplő valamennyi beszámolót és munkatervet teljes terjedelmében közzé tesszük a városi honlapon.
  • A képviselők, munkájuk során a következőkben a helyi média működéséről és fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak. A művelődési központ beszámolójában szólt a XVII. évfolyamába lépett Hangadóról, a tizedik alkalommal megjelenő Rétsági Évkönyvről, a megújult weblapról és az áprilisi újraindítása óta ismét népszerűvé vált városi televízió adásairól. Új színfoltként jelentkezik a Spangár Kör művészeti folyóirata, a Börzsönyi Helikon, melynek újdonsága, hogy kizárólag internetes folyóiratként jelenik meg a tervek szerint hónapról hónapra. Az első szám máris olvasható a város honlapján. Az utóbbi években több alkalommal is napirenden szerepelt a Hangadó terjesztése. A legutóbbi változat szerint a polgárőrök önkéntes vállalással juttatják el minden lakásba. Ennek érdekében szükség volt a példányszám megemelésére. A művelődési központ vállalta, hogy belső átcsoportosítással megoldva ennek fedezetét, 250 példánnyal megemeli a havi lapszámot, hogy minden lakásba eljuthasson.
  • Az értékesítésre kijelölt lakások értékbecsléséről szóló előterjesztés megvitatása során a testület elfogadta az érintett lakások Lomen Pál vállalkozó által elkészített javaslatokat, annak hangsúlyozásával, hogy nem fordulhat elő, hogy a bennlakók feje fölül eladják a lakást. Az üresen álló lakást, annak eladása érdekében meg kívánják hirdetni.
  • Hesz Mihály területvásárlási kérelmet nyújtott be a testület felé. Kérelme elutasításra került, azzal az indokkal, hogy az eladás a felajánlott alacsony vételár mellett nem támogatható.
  • A Római Katolikus Plébánia Hivatal a rétsági Szent András Plébánia templom tetőszerkezetének javításához 1 millió forint önkormányzati támogatást kért. A testület a mintegy tízmilliós összköltségű beruházáshoz a kért támogatást megszavazta.
  • A salgótarjáni Szent Lázár Kórház érsebészeti szakrendelést kíván indítani Rétságon. A testület megbízta dr. Katona Ernőt és Dr. Szájbely Ernőt, hogy a pontos feltételekről kidolgozása után tegyenek javaslatok a megoldás érdekében.
  • Az ülés kilencedik napirendi pontjában Girasek Károly kezdeményezett felvilágosítás kérést, "Miért nem a valóságnak megfelelően tájékoztatja a lakosságot és a nyilvánosságot Polgármester úr?"  címmel. A napirendi pont alapja a Népszabadságban, 2005. december 13-án megjelent írás volt, illetve a Nógrád cikke, melyben a középiskola indításáról, 4+2 évfolyamos képzésről és menza biztosításáról jelentek meg nyiltakozatok. Mezőfi Zoltán polgármester válaszát a testület nem fogadta el, s megbízta a Pénzügyi Bizottságot ennek kivizsgálására.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-