HANGADÓ
2005. AUGUSZTUS ..

Egy gyémántdiplomás pedagógus

 
Mogyoró Imre városunk köztiszteletben álló személyisége, nemrégiben vehette át egykori tanítóintézetében, Kiskunfélegyházán a rangos elismerést: a gyémántoklevelet. A Rétsági Televízió stúdiójában tisztelt meg bennünket egy kis beszélgetéssel.
     - Elsőként azt kérdezném Imre bácsitól, hogy milyen úton került Rétságra és mire emlékszik vissza legszívesebben ebből az időszakból
     - 1949-ben kerültem az első helyemre, majd onnan Borsosberénybe. Nagyon jól éreztem ott magam, bár a körülmények mostohák voltak, még villany sem volt. Eztán kerültem Alsópeténybe, ahol már biztonságosabb, jobb volt az ellátás. Jószívű bányászcsaládok laktak ott, akik a gyerekeikért dolgoztak, éltek.
     Nemsoká úgy hozta a szükség, hogy Tolmácsra helyeztek, majd a körzetesítéssel Rétságra.  Jött velem a felső tagozat és a tantestület fele. Sokféle ember lakott Rétságon, sok emberrel kellett foglalkoznom, de szívesen tettem a munkám mellett is. Jól éreztem magam Rétságon, ezért is telepedtem itt le, ez már az utolsó állomás.
    - Mindannyiunk örömére élsz itt Imre bácsi, mert nagyon sok tanítványod köszönheti sikereit neked és a tantestületnek, akikkel dolgoztál. Hány tagja volt induláskor a testületnek?
    - 35 tagja volt. Volt egy diákotthonunk, ahol általános iskolások és gimnazisták laktak. A gimnázium is átkerült Romhányból Rétságra, sokat segített a kollégium a környező falvak, települések gyerekeinek. Ügyesebbek, talpraesettebbek lettek itt.
     Sok volt tanítványommal együtt tanítottam itt, Rétságon. Remek kollégák voltak, nagyszerű testület volt. Megismertük, tiszteltük és becsültük egymást.
     - Imre bácsi! Rétság egész lakossága nevében gratulálunk neked ehhez az előkelő kitüntetéshez és további jó egészséget kívánunk!
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-