HANGADÓ
2005. JÚLIUS ..

Visszatekintő

Iskolánk eredményeiről adunk tájékoztatást a következőkben. Örömmel mondhatjuk, hogy bőségesen van miről beszámolni. Tanulóink sok szép eredménnyel öregbítették intéményünk hírnevét.
     Május 31-én volt Balassagyarmaton az e tanévi megyei versenyek díjkiosztója.
     Ha az akác vagy bodza virágzásáról még nem sejtenénk, hát ez az esemény is figyelmeztetett az évvége közeledtére, - arra, hogy nagyjából két hónapra elcsendesülnek az élettel teli folyosók, megpihen az öreg iskola, - kezdődik a szünidő. Mielőtt végigfutnék az év főbb eseményein, lássuk a díjkiosztót!
     Ezen a szép - komolyzenével kezdődő -, ünnepségen azokat a tanulókat jutalmazták, akik szellemi tudásukkal kerültek az élvonalba valamelyik tantárgyból Nógrád megyében. Két nyolcadikos és egy hetedikes tanulónk kapott idén könyvutalványt. Ivanics Balázs a Teleki Pál földrajz-és földtani versenyen elért 2. helyezéséért, Szikszai Dániel az Öveges József fizika versenyen szerzett 3. helyezéséért, míg Varga Gábor a Varga Tamás matematika versenyen elért 2. helyezéséért vehette át oklevelét és jutalmát. Felkészítő tanáraik: Mocsári Gergelyné, Szlezák István, Szikszai Zoltán, Mártonné Vásárhelyi Erika.
     A Teleki Pál földrajz-és földtani versenyen, a díjazottakon kívül a megyei döntőben iskolánkat képviselte még Fitus Alexandra (8/b), Auer Dorina (7/a) és Busai Brigitta (7/a). Az ő felkészítőjük is Mocsári Gergelyné.
     A tanév során számos országos versenyen is indultunk. Ide tartoznak azok a sporttal kapcsolatos rendezvények is, melyekről a Hangadó korábbi számaiban már olvashattunk. Ezekről már nem szólok. Még 2004. áprilisában- kapcsolódott be iskolánk a több fordulós Országos Egészségnevelési Versenybe. A csapat koordinátora Kozmáné Varga Katalin volt. Tanulóink - Fitus Alexandra, Csatai Beáta, Kormos Dalma és Vincze Regina - eredményesen vettek részt az első három fordulóban. Az 5-6. osztályosok Mocsári Gergelyné tanárnő irányításával szépen szerepeltek az Országos Xantus János Természetismereti levelező versenyen. Iskolánkból 14 tanuló nevezett be az egyéni- és csapatversenyre. Csapatban a legjobban a Gálicz Enikő-Jaloveczki Boglárka páros szerepelt, ők országos 54. helyezést értek el.
     Egyéniben az ötödikesek közül Kapcsos Bálint az 1., Szikszai Nóra a 6., Tóth Antónia a 27. helyet szerezte meg. A hatodikosok közül Kapcsos Dávid a 7., Gálik Ádám pedig a 20. lett. Valamennyiüknek gratulálunk!
     Idén is sok tanulónk indult a gyorsaságot, ötletességet is kívánó Zrínyi Ilona matematika versenyen. A tanulóknak korosztályuktól függően 20, 25 vagy 30 feladatot kellett megoldaniuk - igen rövid idő: mindössze - 60, 75 vagy 90 perc alatt. ĺgy egy-egy feladatra átlagosan 3 perc állt rendelkezésükre. Évfolyamonként a legjobban szereplő tanulók: a 4. osztályos Szabó Bence, aki 212 főből a 10., az 5. osztályos Szikszai Nóra, aki 190 főből a 27., a 6. osztályos Panykó Szelina, aki 174 főből a 15., a 7. osztályos Szikora Bálint, aki 139 főből az 51., és a 8. osztályos Dávid Kitti, aki 123 főből a 39. lett. Mivel ezen a versenyen a megyei tíz legjobb tanulót díjazzák, idén a 4. osztályos Szabó Bence vehetett át jutalmat 10. helyezéséért. Tanítója: Munkácsi Mártonné. Mindkettőjüknek gratulálunk!
A "Zrínyin" az induló iskolai csapatok összesített versenyében 5. osztályosaink: a 11., 6. osztályosaink: a 7., 7. osztályosaink: a 13., 8. osztályosaink: a 13. helyen szerepeltek az 53 iskola között. Ezzel iskolánk idén a 34 legeredményesebb nógrádi iskola ranglistáján a 12. helyen áll.
     Az Észak-Pest Megyei Matematikai Tehetségfejlesztő Központ által szervezett országos levelező versenyen végzős tanulóink közül az élmezőnybe került és oklevélben részesült Ivanics Balázs,- alig néhány ponttal lemaradva a legelső tanulóktól.
     A Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium e tanévi Kempelen Farkas Matematikai tehetségkutató versenyén, decemberben, - sok induló között - a 11. helyen végzett, s ez által felvételi vizsga nélkül bekerült a 9. évfolyamra: Dávid Kitti, 8. osztályos tanulónk. Mindkettőjüknek eredményes továbbtanulást kívánunk! (Tanáruk: Mártonné Vásárhelyi Erika)
     Az iskolai válogatók után 4. osztályosaink és felső tagozatosaink évfolyamonként 2-2 fővel képviseltették magukat a Hatvani István megyei matematika versenyen, január 26-án, Balassagyarmaton. 4. évfolyamon: 60 főből Molnár Mátyás a 6. legjobb (Tanítója: Barnuczné F.J.), Szabó Bence a 14. legjobb pontszámmal végzett. (Tanítója: Munkácsi Mártonné) 5. évfolyamon: 60 főből Jaloveczki Boglárka a 6. legjobb, Szikszai Nóra a 12. legjobb pontszámmal végzett; Tanáruk: Kozmáné Varga Katalin. 6. évfolyamon: 61 főből Zsóka Zsanett a 10. legjobb (Tanára: Belovai Gabriella), Panykó Szelina a 12. legjobb eredménnyel végzett; (Tanára: Kozmáné Varga Katalin) 7. évfolyamon: 57 főből Varga Gábor a 4. legjobb, Busai Brigitta a 13. legjobb pontszámmal végzett; Tanáruk: Mártonné Vásárhelyi Erika 8. évfolyamon: 48 főből Ivanics Balázs a 11. legjobb, Fitus Alexandra a 13. legjobb pontszámmal végzett. Tanáruk: Mártonné Vásárhelyi Erika
Tanulóink jól megállták helyüket. Közülük négyen: Molnár Mátyás, Jaloveczki Boglárka, Varga Gábor és Busai Brigitta eredményük alapján meghívást kaptak a rangos Kalmár László matematika versenyre, Salgótarjánba. Ezen az április 2-i nehéz megyei erőpróbán Busai Brigitta 31 induló közül a 7. legjobb pontszámmal végzett. Teljesítményéhez gratulálhatunk.
     Angol nyelvet tanuló diákjaink közül a 7. osztályos Belovai Tamás megyei 4.-ként jól megállta helyét az angol szépkiejtési versenyen. Tanára: Kapcsosné Varga Zsuzsanna.
Német nyelvből a hetedikes Molnár Ivett a megyei döntő 14. helyezettje lett, míg az 5/a osztályos Lányi Nikolett bejutott a Titok német nyelvi verseny országos döntőjébe. A megyei történelem versenyen Ivanics Balázs a 11. legjobb pontszámmal végzett 27 induló között. Mindhármuk tanára: dr Némethné Rasztoka Éva.
     A 4. osztályosok Móra Ferenc irodalom versenyén Ivanics Dóra a 22 induló között a 6. helyen szerepelt. Tanítója: Barnuczné Földi Judit.
     A "Toldi írójához elküldöm lelkemet..." megyei versíró pályázaton díjazott tanulóink: Jaloveczki Boglárka (5/b), Jakubecz Lilla (5/b), Makkai Máté (6/b), Velki Péter (8/a). A TIT megyei pályázatán "Az én karácsonyom" címmel irodalmi fogalmazásáért kapott díjat Jaloveczki Boglárka, rajzáért pedig Miczki Zsanett (8/a). Tanáraik: Bánkuti Éva és Sztavrov Lazóné.
     Idén második alkalommal osztottunk ki LJó tanuló - jó sportoló díjakat a tanévzárón. Éves munkájukkal ők érdemelték ki ezúttal az elismerést: Bányai Boglárka 3/b Ivanics Dóra 4/b, Szikszai Nóra 5/b, Auer Dorina 7/a, Busai Brigitta 7/a, Ivanics Balázs 8/a, Jobbágyi Ádám 8/a, Sági Bence 8/b Felkészítőiknek: Tömösvári Sándornak és Partos Gábornénak is gratulálunk. Köszönetünket fejezzük ki a szponzoroknak: Havas Vilmosnénak, 5000 Ft értékü, Szabó Klárának, 10000 Ft értékü, Lomen Jánosnak, 5000 Ft értékü, A Signo Kft-nek, 5000 Ft értékü, Kotroczóné Somosi Évának, 5000 Ft értékü, Rompos Csabának, 5000 Ft értékü, Megyeri Istvánnak, 5000 Ft értékü, Ferencsik Kázmérnak, 5000 Ft értékü, és Bánk Község Önkormányzatának 5000 Ft értékü támogatásáért!

* * *
A tanórai tanulás és a versenyek mellett más említésre érdemes események is történtek, közülük néhányról szeretnék szólni a teljesség igénye nélkül.
     Újdonság, hogy megyénkben az elsők között kezdtük el a szelektív hulladékgyűjtést 2004. novemberében. Az elmúlt nyolc hónapban összesen 160 kg - kb. 6000 db - alumínium italdobozt gyűjtöttek be szorgos felsős tanulóink. Az emeleti folyosón felszerelt dobozpréssel a méretének tizedére zsugorított csomagolóanyagból bauxit és elektromos energia megtakarításával újra alumínium lesz. A szelektív gyűjtés másik előnye, hogy csökkenhet lakóhelyünkön a környezet szennyezése, s az újrahasznosítható csomagolóanyag nem szaporítja a szeméthegyeket, nem kerül kukába, ami érték! A legeredményesebben gyűjtő osztályok: 7/a; 6/b; 5/a,. ők némi zsebpénzhez is hozzájutottak. Köszönet azoknak a szülőknek, akik a gyűjtést támogatták, s az akcióban segítségünkre voltak! A program koordinátora: Mártonné Vásárhelyi Erika.
     Február elején, - mint oly sok éve már - ismét egy csodálatos hetet tölthettek el tanulóink a szlovák Tátrában. Az Ipoly folyó forrásánál is jártak. A 20 gyerek és a kísérő szülők Hámori Imre tanár úr irányítása mellett, sok élménnyel gazdagodva, s a síelni tudás örömével, - baleset nélkül - tértek haza az idei sítáborból.
     Május 6-án nem a szokásos tanítási napra gyülekeztünk az iskolában. A közelgő Madarak, fák napja alkalmából kilenc helyszínen zajló természetvédelmi akadályversenyt tartottunk a szőlődomb környékén. Térkép alapján való tájékozódás, időjárási adatok mérése, patakvíz-vizsgálatok, a környezet megfigyelése, környezetvédelmi TOTO, képösszerakó szerepelt egyebek közt a programban. Céljaink: közvetlen és tágabb környezetünk, egykor kedvelt kirándulóhelyünk feltérképezése, felelősségteli, környezettudatos magatartás kialakítása tanulóinkban, és egy kis gyalogtúra a természetben. A verseny győztese az 5/a osztály volt, de minden résztvevő gazdagodott egy csomó tapasztalattal és a tavaszi természet élményével.
     A harmadik és negyedik évfolyamból jelentkező tanulók számára egy hetes természetismereti tábort szervezett május hónapban Lami Annamária és Munkácsi Mártonné, a Gödöllői-dombság természetvédelmi területén fekvő Babat pusztán. Szállást a Szent István Egyetem tangazdaságában biztosítottak számunkra, ahonnan érdekes túrákra indultunk. A szomszéd völgyben található Lázár-lovasparkban megcsodáltuk például a híres Lázár fivérek 11 fogathajtó világbajnoki aranyérmét is. Pályázatok útján elnyert támogatásokkal a részvételi költségeket sikerült jelentősen csökkenteni. A gyerekek sok-sok élménnyel és ismerettel gazdagodva tértek haza. A táborban készült képek vetítésére szinte minden táborozó családja eljött, s hallgatta csemetéje élménybeszámolóját, most már a képekkel kiegészítve. Reméljük mások is kedvet kaptak, és a következő években lesz folytatása a táborozásnak, - esetleg erdei iskola is szerveződik, hiszen a szerzett tapasztalatokat a gyerekek későbbi tanulmányaik során is kamatoztathatják.
     Nem szóltam itt részletesen az osztálykirándulásokról, színházlátogatásokról, osztály-télapókról, a farsangról, az Anyák napi megemlékezésekről, vagy a parlagfű gyűjtésről, ám ezek is színesítették életünket. Ezzel a kis összeállítással ízelítőt szerettem volna nyújtani annak a 185 napnak a történéseiből, amely a most véget ért tanévet jelentette.
Összeállította:
Mártonné Vásárhelyi Erika
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-