HANGADÓ
2005. MÁJUS ..

Spangár antológia másodszor 

A Költészet Napja egy jeles ünnep a rétsági művelődési központ életében. Két évvel ezelőtt egy szép ünnepség után úgy határoztak az irodalmat aktívan művelők, hogy létrehoznak egy irodalmi társaságot. Névadóul Spangár András, a Nógrád községben, a 17. század végén született jezsuita hitszónokot választották, ki korának egyik legjelentősebb irodalmára volt.
     Azt tűzték ki célul, hogy az egy éves születésnapra egy antológiát jelentetnek meg tagjaik írásaiból. A tollforgatók buzdítása érdekében egy díjat is alapított a művelődési központ Spangár-díj néven, mely a pályázatra érkezett legszínvonalasabb írásmű alkotójának adandó. Elsőként Ketykó István költő érdemelte ki a kitüntetést. Míg az első antológia még magán viseli az indulás bizonytalanságait, a második már gazdagabb, mind a szerzőit, mind az írások színvonalát tekintve. A pályázatra 83 pályamű érkezett, s a helyieken túl érkeztek írásművel Budapestről. Tatáról és Ipolyságról is. Míg az előző évben egy kivételével csupa vers érkezett, az idei pályázatra egyaránt kaptunk verses és prózai írásokat is. Elfogadva a zsűrizést vállaló Petőfi Irodalmi Múzeum kollektívájának ajánlását az idén két díj került átadásra. A prózai művek közül Cegléd József, vers kategóriájában Karaffa Gyula érdemelte ki a díjat, amely egy Dovák B. József által készített míves tűzzománc plakett. A véletlen úgy hozta, hogy mindkét szerző Nagyorosziban él. A szép kiállású kötet gazdagításául szolgálnak a Rétsági Fotókör tagjainak legsikerültebb képeiből készült felvételek. Az alkotókör szintén két éves múltra tekint vissza, s a Magyar Fotográfia Napján alakult. Tagjai az egész vonzáskörzetből érkeztek.
     A Spangár Kör tagjai rendszeresen találkoznak a művelődési központban. A város honlapján rendszeresen olvashatók legújabb írásaik, s gyakorta olvashatunk róluk a világháló irodalmi folyóirataiban is.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-