HANGADÓ
2005. MÁJUS ..

Tavasz Nap 2005 

Tavasz Nap 2005

Idén újra megrendezésre került a Tavasz Nap Európában elnevezésű nemzetközi program, mely az Európai Konvent tagjainak kezdeményezésére 2003-ban idult el először. Az első ilyen jellegű rendezvény szinte példanélküli együttgondolkodást és együttműködést eredményezett – mind az európai közoktatást, mind az európai ügyeket illetően. Az első kezdeményezés több mint 5000 iskolát és közel 750000 diákot vont be a programba.
    A program célja, hogy a fiatalok minél szélesebb körű információhoz jussanak az Európai Unióról, és közben önálló véleményt is formálva hallathassák a hangjukat. Minden évben egy bizonyos téma köré szervezik a Tavasz Nap Európában eseményeit; idén a program fókuszpontjában az Európai Alkotmány áll. 
     A Rétsági Általános Iskola is csatlakozott a meghirdetett programhoz. Ennek kertében március 21-én 14 órakor Európai Unió-s vetélkedő került lebonyolításra a szaktanárok és a Diákönkormányzat vezetője kezdeményezésére és irányításával. Négyfős csapatok mérhették össze felkészültségüket a témával kapcsolatban. Az első körben Totót töltöttek ki az Európai Unió megalakulásával, történetével kapcsolatban. A második feladatcsoportban bizonyítanunk kellett jártasságunkat jogaink és kötelességeink terén, mégpedig szituációs helyzetekben. Például tolókocsihoz kötött társunknak van-e joga kirándulni az osztállyal. A jelenetek során állást kellett foglalnunk, véleményt kellett nyilvánítanunk. Ebből aztán kiderült, hogy az adott helyzetben az osztály összefog és segíti a mozgássérült gyereket, így ő is el tud jutni oda, ahová a többiek. A harmadik feladatban villámkérdéseket tettek fel egymásnak a csapatok, s a helyesen és leggyorsabban válaszolók kapták a megérdemelt pontokat. Az utolsó körben „puzzle”-szerűen rakták ki az Európai Unió térképét. Mindannyian nagyon élvezték az együtt töltött délutánt és közben (ami a program fő célja), játékos formában bővítették ismereteiket. Rengeteg fotó készült a vetélkedőről, amiből egyet mellékelünk. A versenyre felkészítő és a versenyt lebonyolító tanárok: Sebestyén Ervinné, Bánkuti Éva, Lami Annamária. A győztes csapat a 7. b osztály csapata volt, (a képen) Veres Bálint, Csombók Sára, Kertész Alexa és a képen nem látható Belovai Tamás. 

Sebestyén Ervinné
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-