HANGADÓ
2005. MÁJUS ..

Városházi tudósítások 

A képviselő-testület áprilisi ülésén a napirendi pontok megtárgyalása előtt szokás szerint áttekintették a két testületi ülés közti időszak legfontosabb eseményeiről szóló polgármesteri tájékoztatót. Ennek keretében került sor az egyébként jónak minősített lakossági fórum szervezési, előkészítési hibáiról. Előzetes egyeztetéssel elkerülhetők lettek volna azok a formai hibák, melyek félreértésekre adtak okot.

  • Az Állami Számvevőszék előírása értelmében negyedévenként kötelező a költségvetés módosítását elvégezni, az előirányzat-változások, és a helyi aktualitások átvezetése érdekében. Az ülésen szóba került, hogy a következő módosítás alkalmával célszerű lenne a Rétsági Televízió működésével kapcsolatosan felmerült költségeket is figyelembe venni.
  • 2004. márciusában Diósjenő központtal egy Belső Ellenőrzési Társulást hozott létre 11 önkormányzat. Ezzel egy időben elkészítették a 2004. évi ellenőrzési tervet is. A vizsgálat tárgyai közt szerepelt Rétság Város Polgármesteri Hivatal és a Városi Művelődési Központ és Könyvtár belső ellenőrzési is. A vizsgálat támaszkodhatott a mintegy három hónappal azt megelőzően lezajlott Állami Számvevőszéki ellenőrzés megállapításaira is. Az elmúlt időszak igazolta azt is, hogy a belső ellenőrzés társulási formában való alkalmazása előnyös a társulásban részt vevő önkormányzatok számára.
  • Napirenden szerepelt a Beszterczey Alapfokú Művészeti Iskola rétsági tagozatának indítása. Miután már a bizottsági ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy nem áll az önkormányzat rendelkezésére elegendő információ a döntéshez, s nincsenek tisztázva a működés személyi és tárgyi feltételei a téma tárgyalását a testület elnapolta.
  • Az 1990-es évek elején megépítésre került a Nyugat-Nógrád térségét mintegy 53 települést ellátó dunai vízátvezető hálózat. A rendszer tulajdonosa a Nógrád Megyei Önkormányzat lett. 1996-ban már történt egy kísérlet arra nézve, hogy az érintett települések térítésmentesen tulajdonba vegyék a rendszert, ez azonban akkor nem járt sikerrel. Az új helyzetre való tekintettel került a kérdés ismét napirendre. Önkormányzatunk egyhangú szavazással az átvételt támogatta.
  • Két területvásárlási kérelem érkezett az önkormányzathoz. Bárczi János a lakóháza melletti ingatlant szeretné megvásárolni. Kérésében döntés nem született, azzal az indoklással, hogy a rendezési terv felülvizsgálata során kell majd rá visszatérni. Hesz Mihály a pusztaszántói lovas pálya bővítése érdekében szeretne területet vásárolni. Az érintett terület értékesítéséről pályázat meghirdetése után kíván dönteni a testület.
  • A finanszírozási rendszer, illetőleg a helyi adók esedékessége (a helyi adóbevételek túlnyomó többségére csak a III:-IV. negyedévben lehet számítani) miatt, valamint a hiányos költségvetés miatt, a folyamatos működés érdekében az önkormányzat folyószámla és munkabér hitel felvételére kényszerül. A hitelfelvételt a testület megszavazta.
  • Három támogatási kérelem érkezett be az önkormányzathoz. A döntés értelmében a Városi Nyugdíjas Klub 80, a Hunyadi János Nyugállományúak Klubja 60, a Nimbus Repülőklub 50 ezer forintos támogatást kapott.
  • A Magyar Köztársaság törvényi rendelkezése érdekében a működésképtelen önkormányzatok számára a működési költségek fedezete érdekében támogatás igényelhető. A testület egyhangú határozattal amellett döntött, hogy nyújtsuk be 16 millió vissza nem térítendő, és 30 millió visszatérítendő támogatás elnyerése érdekében a pályázatot.
  • A volt honvédségi ingatlan egy részéről lekerült a korábbi megkötöttséget jelentő elidegenítési tilalom. Ennek következtében Radnóti utca felől megközelíthető részen tíz új építési telek kialakítása válik lehetővé. Miután a Radnóti út 4-6. szám alatti volt „nőtlen tiszti” ingatlanról is lekerült a tilalom, ez új lehetőségeket jelent. Mindkettő vonatkozásában az értékbecslés érdekében pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet az alábbiakban közre adunk. >>>
  • A testület még 1996-ban létrehozott egy alapítvány Rétság Város Közbiztonságáért Közalapítvány néven. Miután az alapítvány kuratóriumának és felügyelő bizottságának mandátuma lejárt, a testület mandátumukat meghosszabbította. A kuratórium tagjai: Bulejka András elnök, Vargáné Fodor Rita titkár, Gábriel Géza, Kovács Sándor, Dr. Szabó Sándor, Varga Miklós és Végh József tagok. A felügyelő bizottság tagjai: Majnik László elnök, Sipos Sándor és Sógor László tagok.
  • A volt Kuckó helyén működő Sentryx Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Kérelmet nyújtott be, mely szerint névváltozás miatt módosítani szeretné a bérleti szerződését. A napirend tárgyalás során kiderült, hogy a kérelem valódi indoka nem névváltoztatás, így a testület döntést nem hozhatott. E téren akkor lehetne előbbre lépni, ha a jelenlegi bérlő a szerződést felmondaná, s az új bérlő azt megpályázná.
  • Két ajánlat is érkezett a volt laktanya területén lévő, használhatatlan fémhulladék begyűjtésére. A döntés előtt az önkormányzat pályázat útján kívánja mérlegelni a legelőnyösebb ajánlatokat.
  • Jónás Attila korábban kérelmet nyújtott be egy iskolai büfé megvalósítása érdekében. Míg ennek helyszínét korábban a zsibongóban tervezte, az újabb változat szerint ennél alkalmasabb lenne megvalósításához a jelenleg használaton kívüli volt leány gyakorlati helyiség némi átalakítással. A testület a tulajdonosi hozzájárulást megadta, azzal a kikötéssel, hogy az engedélyezési és az átalakítási költségek a bérlőt terhelik.
  • V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-