HANGADÓ
2005. ÁPRILIS ..

Több a sérüléses baleset

2005. március 01-én tartotta ülését a Rétsági Városi Baleset megelőzési Bizottság, amelyen értékelték a tavaly végzett munkát, áttekintették a személyi sérülésese közlekedési balesetek alakulását, illetve elfogadták a 2005. évi munkaprogramot.
     Vincze Viktor r.hdgy. a bizottság titkára ismertetést tartott a 2004. évi munkáról, amelynek középpontjában a közúti közlekedési balesetek számának és súlyossági fokának csökkentése állt. A beszámoló főbb megállapításai a következők:
     A 2003-as év javuló eredményei után 2004-ben sajnos ismét romlott a baleseti helyzet, mind a súlyos sérüléssel, mind pedig a könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek tekintetében. A növekedés egyik fő előidézője a közlekedési morál romló állapot, mely főként az un. erőszakos járművezetők magatartásában nyilvánul meg.
     A másik előidéző ok az, hogy a közlekedés résztvevőit továbbra sem sikerült „rászoktatni” a passzív biztonsági berendezések, biztonsági öv használatára, melyek szabályos használatával a sérülések sok esetben elkerülhetők lennének.
     Sajnos Nógrád megye továbbra is az elsők között van az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek számában. Megyei szinten minden 4.-ik, a rétsági szinten pedig minden 6.-ik baleset elkövetője volt ittas az elmúlt évben.
     Területünkön közel 50 %-os volt az emelkedés sérüléses balesetek vonatkozásában.
     A tavalyi évben a megelőzés érdekében kiemelt tevékenységeink között szerepelt a közlekedési ismeretek oktatása, illetve a balesetek megelőzése érdekében kifejtett propaganda munka. Ezekre a tevékenységekre a körzet sajátosságaiból adódóan, általános iskolákban került sor, de az Önkormányzatok segítségével a felnőtt lakosság részére is jelentős propaganda felvilágosító rendezvényeket tartottunk a községi közlekedési napokon.
     A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2 db „mobil KRESZ parkot” bocsátott a rendelkezésünkre, amely remélhetőleg még hatékonyabbá teszi az erőfeszítéseinket.
Továbbra is az iskolákban végezzük a legjelentősebb propaganda és felvilágosító tevékenységet. Valljuk ugyanis, hogy még gyerekkorban kell elkezdeni az ilyen irányú tevékenységet, mert talán ez a korosztály a legfogékonyabb az új ismeretek befogadására.
     A gondok problémák illetve statisztikai adatok ismeretében határozta meg a bizottság a 2005. évre a főbb feladatait, melyek lényegében azonosan az elmúlt év (évek) főbb célkitűzéseivel. Növelni kell a propaganda megelőző munka hatékonyságát, minden téren, ezért azt ki kell terjeszteni a szélesebb rétegek számára is.
     A legfőbb cél az, hogy a 2004-es negatív tendenciát megállítsuk és javuljon a közlekedési morál, csökkenjenek a közlekedési balesetek.
Ezen munkában mindenkinek meg van a feladata, melyhez kölcsönösen sok sikert kívánok.

Kotroczó Balázs r.alezr.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-