HANGADÓ
2005. FEBRUÁR ..

Majnik László - Fresh Milk, Tea, Beautiful Face demodömping
Hogyan is kezdjem? Hosszú ideje adósa vagyok már a szóban forgó demo készítőjének. Nehéz megfogalmazni azt, ami a lemezből árad. Illetve lemezekből, mert a termékeny fiatalembertől még kettőt kaptam, amíg az elsőn töprengtem. Szép lassan állandó lakóvá vált az album az autómban, és sokszor hallgatom út közben.
     Az első korong a Fresh Milk címet viseli, tíz angol nyelvű dal található rajta. Mind a zene, mind a szövegek Majnik Laci szerzeményei, és ami az anyagot még érdekesebbé teszi, az az, hogy minden hangszert ő maga is játszott fel a lemezre. Akusztikus gitár, zongora, basszusgitár és dob adja a zene alapját elsősorban, de elektromos gitárt és herflit is hallhatunk néhány nótában. Ha nem is virtuóz módon, de nagyon kellemesen kezeli Laci a hangszereket, és ahogy adagolja őket, az megteremti a harmóniát, ami egy ilyen zenében benne kell, hogy legyen. A zene néhol a Beatles vagy John Lennon hatását tükrözi, néhol pedig a Creedence Clearwater Revival-re emlékeztet. Szóval vannak benne beat-es, blues-os és kicsit country-s hatások is, a végeredmény talán ettől olyan jó, amilyen.
A szövegek - már amennyire hallás után meg tudom ítélni angol szövegről - jók, költőiek, szóval tetszenek. Mindezek után már hab a tortán, hogy Laci énekhagja és előadásmódja profikéval vetekszik, így a művek élvezeti értékét még az sem csökkenti igazán, hogy a felvételek egy négysávos Fostex magnóra készültek, tehát szalagzaj, nyávogás, gyengélkedő magas hangok, és egyéb nem kívánt vendégek fűszerezik. Egyébként ahhoz a beatles-es, archaikus hangzáshoz meg kifejezetten telitalálat volt ez, ugyanazt a hangulatot idézi, mint a liverpooliak 60-as években készült stúdiófelvételei. Nekem ez a lemez az év legnagyobb meglepetése volt, nehéz lesz túlszárnyalnia bárkinek is, azt hiszem.
Néhány szót érdemel még a később érkezett másik két lemez is:
     Az egyik a Tea címet viseli, ezen hét szerzemény kapott helyet. Egy amolyan zenei kísérleteket felvonultató lemez ez, még jó néhány helyen kiforratlan ugyan, de tartalmaz érdekes megoldásokat. Szerintem még dolgozni kellene rajta… Így még nem igazán tudtam befogadni.
A másik a Beautiful Face címet kapta. Ezen nyolc saját szerzemény található, valamint egy George Harrison nóta, az I Need You. Ezek a dalok alapvetően szerelmi témájúak.
     Nekem ez is tetszett, de annak ellenére, hogy a szerző szerint mindkét utóbbi lemez jobban sikerült, mint a Fresh Milk, nekem mégis az tetszik a legjobban.
     Sajnos a sok nótát nem győzném itt végigelemezgetni, így csak annyit fűznék hozzá csiszolnivaló gyanánt, hogy az elektromos gitáron játszott témákat egy kicsit még finomítani kell. A gitár hangzását meg még inkább, mert ahol torzított gitár van néhány nótában, az nagyon nem úgy szól, ahogy kellene. A vonalból való játékhoz legalább egy ládaszimulátor kellene, mert a torzítóból érkező, nyers, recsegő, zizegő gitár agyoncsapja a nótát. A szájharmonikával is vannak gondok, de ezek inkább a hangszer cseréjével orvosolhatók, mert itt-ott nagyon hamisan szól.
     És ennyi, összességében nincs több kötözködnivalóm. Szívesen hallanék másoktól is ilyen színvonalú demót, még ha a technikai minősége nem is igazán jó. Ez igazi szívből szóló ZENE. Ha Lacit klónozni lehetne, alapíthatna egy zenekart, mert így nem tudja élőben előadni a dalokat. Lehet, hogy csatlakoznék is hozzá! ;) 
Elkövette: Daro
Megjelent a www.zenesz.tk honlap Demo rovatában, 2005 január 4.-én
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-