HANGADÓ
2005. FEBRUÁR ..

Lovagi cím a tereskei juhásznak

Pál István, az egyszerű tereskei juhász az egyik legrangosabb hazai elismerésben részesült. Néhány napja a budapesti Stefánia Palotában vette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen. 
     Olyan személyiségekkel együtt kapta meg a lovagi címet, mint Sissi vagyis Erzsébet királyné, Jókai Anna írónő és Ráday Mihály... A kitüntetett a palota Ováltermében rendezett gálán műsorával, egyéniségével elvarázsolta a közönséget... Aki hallotta már a dudaszót, amit Pál István csal ki hangszeréből, s az idős ember furulyán megszólaltatott édes-bús vagy vidám dallamait, egy olyan világból kapott ízelítőt, amit mindenképpen becsülni, őrizni, megismertetni, s továbbörökíteni kell. Színes egyénisége s már ízes beszéde is különösképpen magával ragadó,  megtestesítője egy zenéléssel egybeforrt életformának, magában hordozza azt a világot, amit a pásztorzene kifejez. Pista bácsira rátaláltak, felfedezték, - s nem maguknak! - a hagyományok nógrádi őrzői és sokan mások. A népművészet idős mesteremberéről írt könyvek, a mesteriségét hírül vivő kazetta, CD járja a világot, ám ő a figyelem középpontjában is megmaradt egyszerű, juhásznak, dudásnak, a pásztorzene éltetőjének. Néhány napja - néhányadmagával - a magyar kultúra lovagjává avatták, s ezzel lovagrendi tag lett, csak úgy, mint Erzsébet  királyné, vagyis Sissi, (a királyi család nevében Habsburg György vette át a posztumusz kitüntetést), a neves író, Jókai Anna vagy a városvédő munkájáról ismert Ráday Mihály. 
     Pál Istvánt a magyar kultúra lovagját - aki februárban nyolcvanhat éves lesz - a szülőfalu, Kétbodony nevében, a népviseletbe öltözött helyi hagyományőrzők is köszöntötték a Stefánia Palotában. 
     A lovagi cím adományozása kapcsán készült vele az a nemrégiben közvetített televíziós műsor, amelyben Végh József, a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója - aki korábban kapta meg ugyanezt a kitüntetést - mutatta őt be. Mindazt, ami Pál István sajátja, s amit a tereskei pásztor olyan szeretettel ad tovább így méltatta a kitüntetési javaslatban az igazgató: "Pál István az egyedüli ember a mai Magyarországon, aki még szüleitől tanulta el a dudálás értő tudományát. Egy 1936-os forrás arról ad hírt, hogy fiatal legényként fellépett a nógrádi várban szervezett országzászló-avató ünnepségen. Kifogyhatatlan forrása ő a palóc népi kultúrának, szívesen mesél gyermekeknek, tanítja a kórusokat a szebbnél-szebb dallamokra, táncokra. Egyedül ő készíti azokat a palóc furulyákat és flótákat, melyek oly' kedveltek voltak egykoron az egész Felvidéken. Örömmel adja át a tudását, részt vállal népzenei táborokban, hogy a népzenét, népszokásokat megszerettesse."

Mihalik J.

A szülőfalu – Kétbodony – képviselői köszöntik a kitüntettet
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-