HANGADÓ
2005. FEBRUÁR ..

George Pataki  kitüntetése

Még 2003-ban, Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a szülőföld,  Aranyosapáti Önkormányzata jelölése alapján az „Egyetemes Kultúra Lovagja” címet  adományozta George E. Pataki  úrnak, New York állam kormányzójának. 
     A rangos kitüntetést hat évvel ezelőtt adták át első ízben azoknak, kik kiemelkedően sokat tettek a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért. A jelölt a kitüntetést elfogadta, ám a Magyar Kultúra Napján, a budapesti Stefánia Palotában tartott ünnepségre nem tudott eljönni. Az elmúlt év végén érkezett a hír, hogy a kormányzó hazalátogat. A szervezők egy bensőséges ünnepséget rendeztek számára a budai várban, a Magyar Kultúra Házában. A ceremónia során Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke, atyalovag, a Magyar Kultúra Lovagrendje megalapítója ütötte lovaggá a magyarságára máig büszke politikust.
     A kitüntetés indoklásában elhangzottak szerint George E. Pataki úr az amerikai történelem legsikeresebb magyar származású politikusa. Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolatában - az állami és gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális együttműködés kezdeményezője. Budapest és New York testvérvárosi kapcsolatának ápolója.
     Az  Amerikai Egyesült Államokba érkező magyar kulturális delegációk fogadója. Rendszeres vendége és aktív közreműködője  az amerikai magyar  egyesületek és a Magyar Köztársaság Nagykövetsége rendezvényeinek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a magyar  millennium éve méltó megünneplésének szorgalmazója és üzenetének tolmácsolója. A New Yorki Magyar Ház létesítésének kezdeményezője. Magyarország XX.
századi történetének  és XX. századi helyzetének hiteles tolmácsolója. A magyarok szabadságszeretetének hirdetője. Kossuth Lajos szerepének avatott méltatója. Proklamációjával New York államban december 5-ét Kossuth emléknappá nyilvánította. .
     Tetteivel és előadásaival felhívja a figyelmet  az egyenrangú kultúrák párbeszédének  fontosságára.  Büszkén vállalt magyarságával erőt ad az amerikai magyarok  identitásának megőrzéséhez. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány az Egyetemes Kultúra Lovagja címet Nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlesztéséért adományozza.
     Képünkön Végh József, a Magyar Kultúra Lovagja adja át George Patakinak a kitüntetéssel járó emlékplakettet.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-