HANGADÓ
2004. DECEMBER ..

Gobelin kiállítás a művelődési központ galériájában 
2004 november 9-én immár negyedik alkalommal tárta közönség elé munkáit a rétsági Gobelin Kör. A közösség Várszegi István művészeti vezetésével állítja elő különlegesen aprólékos munkát igénylő alkotásait. A kiállításon az elmúlt év terméséből vonultattak fel egy keresztmetszetet, mert az összes elkészült kép bemutatására kevésnek bizonyult az intézmény galériája. 
     A megnyitón Végh József bemutatta a gobelin technikájának kialakulását, fejlődését, illetve röviden méltatta a kör tevékenységét. Röviden, mert immár negyedik alkalommal bemutatkozó közösség értékteremtő alkotókedvét jól ismerik az igen szép számban összegyűlt jelenlévők, akik figyelmükkel megtisztelték a megnyitót. Pekáry Anna fuvolajátéka, Vitéz Mátyás hegedű-előadása színesítette az amúgy is emelkedett hangulatot. A kiállítás november 24-ig tekinthető meg. 
     A gobelinről röviden: Eredetileg a XVII. században élt párizsi Gobelin fivérek műhelyében szövött kárpitokat illették e néven. A középkorban az egyik legdrágább műalkotásnak számított. 
Kétféle technikája létezik, egyrészt a művészi igényességgel szövött, valamint mesteri kezek által hímzett, avagy varrott kárpitokra vonatkozik. Ugyanakkor a két eljárás jelentős különbözőséget mutat, de a történelem viszontagságaiban - mint annyi minden más elnevezés - a köznyelvben összemosódott. A mára leginkább professzionális szintre emelkedett és hagyományozódott szövött gobelinek, vagy szövött kárpitok szövőszéken történő eljárását utánozza a gobelinvarrás, azaz a varrott kárpitok rámán történő elkészítése. A két technika különbözősége ellenére a múltban és a jelenben is egyaránt otthonaink valódi ékessége e művészi igényességű kézművesalkotásnak. 
     A kör tagjai: Bakóné Megyeri Erzsébet, Bartos Jánosné, Daka Istvánné, Dávid Jánosné, Hajdúk Jánosné, Horváth Istvánné, Máté Jánosné, Matusek Kristóf, Matusek Piroska, id. Megyeri Istvánné, Misik Imréné, Moczok Jánosné, Pellegréni Jánosné, Szabó Tamás, Szabó Viktória, Szíjártó Lászlóné, Szunyogh Márta, Takács Lajosné, Terényi Istvánné, Vargáné Moczok Erzsébet, Vincze Jánosné, Vincze Katalin, Vitézné Tóth Edit
 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-