HANGADÓ
2004. DECEMBER ..

Kopjafa az emlékezésnek

 
Tisztelettel tájékoztatom a Kedves Olvasókat, hogy a „Rétsági 31. Hunyadi János Harckocsidandár Baráti Kör” a „Halottak Napja” tiszteletére a Rétsági Laktanyában szolgálatot teljesített és elhunyt katonák emlékére kopjafát állított a temetőben.
Úgy gondolom, hogy van kire emlékeznünk?
     Kegyelettel és fejet hajtva kell emlékeznünk azokra a hősökre, akik a második világháborúban az Első Rétsági Harckocsi Zászlóaljban szolgálva a Gorgyijevkai harcokban vesztették életüket, valamint Pallavicini Antal ezredesre, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően a megtorlás következményeként vesztette el életét.
     Nagyon megható érzés volt számomra, hogy Mindszentek és a Halottak Napján egyaránt több szál virágot és még több mécsest helyeztek el a temetőbe látogatók a frissen felállított kopjafánál.
Úgy gondolom, hogy nekünk a ma élőknek és a jövő nemzedékének az a legkevesebb feladata, hogy alkalmanként egy szál virággal, egy égő gyertyával emlékezzünk azokra a névtelen személyekre, akik a haza fegyveres szolgálatát a Rétsági Laktanya közel hat évtizedes történetében a Helyőrségben teljesítették.
     Ezen katonák száma, becsülve is, több ezer főre tehető, akik az ország különböző részein éltek és élnek ma is.
     Az elhunytakra emlékezzünk e kopjafánál!
     A Baráti Kör nevében tisztelettel megköszönöm mindazok figyelmét, akik egy pillanatra megálltak és gyertyát gyújtottak az emlékműnél.
Jávorka János
Elnök
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-