HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

Uniós információk
Minden előitélet nélkül az új EU-biztosokról MEGHALLGATÁS ELŐTT Kovács László versenyképes energiapiacot akar Szakmai alapú meghallgatást kíván tartani az Európai Parlament ipari és energetikai bizottságában az energiaügyi európai bizottsági posztra jelölt Kovács Lászlóval Giles Bryan Chichester, a testület elnöke.
Kovács László, az Európai Bizottság jövőbeli energiaügyi biztosa szerint továbbra is az EU energiapolitikájának középpontjában továbbra is a megújítható és az új energiaforrások elterjesztésének kell állnia. A távozó magyar külügyminiszter az EU-n belüli energiapiac liberalizálásával kapcsolatban úgy véli, hogy a jelenlegi bizottság hatalmas előrelépést tett e téren, de még mindig nincs egy versenyképes európai áram- és gázpiac.

Mi az EU Bizottság? Az Európai Bizottság az EU kormánya. Tagjai a kormányok minisztereihez hasonlíthatók. Az EU működésének egy-egy nagy területéért felelnek. A bővítés miatt novembertól 25-en lesznek. Minden országot egy-egy biztos képvisel a bizottságban. A magyar biztos Kovács László lesz.

Hatvanmilliós végkielégítést kap Balázs Péter, a 65 éves leköszönő EU-politikus akár nyugdíjba is vonulhatna, megélhetési gondjai aligha lesznek.
Pillanatnyilag Brüsszelben, az Európai Bizottságban bánnak a legbőkezűbben és leghumánusabban az elbocsátottakkal. Balázs Péter, a magyar biztos, akinek mandátuma november elsején jár le, három évig havi 7242 eurós (1 810 500 Ft) fizetést kap. Az átmeneti fizetés, a brüsszeli segély a jelenlegi magyarországi átlagbér nem egész tizenháromszorosa.

Európai tendencia a sorkötelezettség eltörlése A minimális haderőt működtető Szlovéniát leszámítva a térségünkben elsőként Magyarország áll át a tisztán önkéntes haderőre. Ezzel nemsokáig leszünk egyedül, ugyanis hamarosan több szomszédos ország is eltörli a sorkötelezettséget.
Európa tehát az önkénytességen alapuló, professzionális haderő felé tart és nem kivétel ez alól a mi térségünk sem. Szlovéniában tavaly szerelt le az utolsó sorkatona. Szlovákia, valamint a NATO-ba velünk együtt belépő Csehország 2006-ban bízza hivatásokra és szerződésesekre a fegyverforgatást, Románia vélhetően egy évvel később. A tíz éve még háborút vívó Horvátország is a váltás mellett döntött. Azokban az oszágokban is, ahol még nem mondták ki a behívások leállításának dátumát, jelentősen csökkentik a fegyveresek számát. Ausztrilában a közvélemény többsége is támogatja a sorkötelezettség eltörlését, ám még nincs forgatókönyv az áttérésre. Szerbiában a sorkatonai időt rövidítik, és akárcsak Ukrajnában, faragnak a hadsereg létszámán. Még Oroszországban is megkezdődött az önkéntesség tesztelése. Bizonyos alakulatoknál már nem szolgálnak sorkatonák, 2007-től pedig a készenlétet adó alakulatoknál csak önkéntesek kapnak feladatot.

EU-s összesítő jelentések és az áfa-bevallás tapasztalatai Európai uniós tagállamként a második negyedévtől a közösség más tagállamával kereskedelmet folytató adózóknak az áfa-bevallások mellett a termékértékesítésről 0460-as, a termékbeszerzésről pedig 0461-es összesítő jelentést kell benyújtani az adóhatósághoz.

Magyarság-minisztérium Az Európai Parlament is foglalkozik a vajdasági helyzettel
Hazánk uniós csatlakozása óta megélénkült a kárpátmedencei magyar közösségek kapcsolattartása az anyaországgal Hírek szerint az új magyar kormányban külön tárca foglalkozhat a határon túli magyarokkal.
Kovács László az EU külügyminisztereinek hétvégi, kötetlen eszmecseréjén fölhívta a figyelmet arra, hogy veszélyeztetik a térség stabilitását, békéjét a vajdasági atrocitások. A magyar diplomácia irányítója szorgalmazta: földrészünk közössége adjon ösztönzést a Balkánnak a demokratizálódásához. A fellángoló nacionalizmus fenyegeti a biztonságot, és késlelteti a Szerbia-Montenegró csatlakozását az Európai Unióhoz. Nemcsak a magyarokat bántalmazzák a délvidéken, hanem a horvátokat, szlovákokat, románokat, ruszinokat is. A budapesti külügyminisztérium ismétlődő, nyomatékos sürgetésére Belgrádban is jobban odafigyelnek a történtekre.

Csatlakozás utáni régiós döntések
Az elmúlt időszak megyei és régiós döntéseiről tartott tájékoztatót Dóra Ottó a Nógrád megyei és a regionális területfejlesztési tanács, valamint a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke. Dóra Ottó többek között arról is beszámolt, hogy 2005 elején elkezdődhet a Mohora- Alsótold közötti 25 kilométeres útszakasz felújítása. A beruházás 400 milliós és 90 százalékos támogatású.

EU-útlevél házikedvenceknek
Október 1-jétől a kutyáknak, a macskáknak és a vadászgörényeknek is útlevélre lesz szükségük, ha el akarják kísérni útjukra gazdájukat az Európai Unióban. Magyarországon az okmány óra 5 ezer forint lesz.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-