HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

Fejlesztő Műhely - Családi barkácsolás
       Semmi nincs meg a fejben,
ami nem volt meg előtte a kézben.
Mondta ezt egy nagy középkori pedagógus, Comenius. Ezt a pedagógiában általánosan elismert igazságot, azóta több neves mozgalom tűzte zászlajára, például a reformpedagógia is.
     Minden életkorban fontos a tapasztalat, de a kisiskolás korban nélkülözhetetlen. Hogy egy gyermek igazán értse a derékszög lényegét, ahhoz előbb például csákót kell hajtogatnia. Hogy érezze, a térfogat és a súly összefüggéseit, ahhoz kézbe kell vennie különböző anyagokat. Tapasztalnia kell, hogy egy gyapjú gömb mennyivel könnyebb, mint egy ugyanolyan nagyságú alma. A cél tehát, hogy a gyermek az életben - ha lehet, manipulálva - szerezze meg azokat az ismeretelemeket, amiket később elméletben, szabályok, és elvont fogalmak formájában tanul meg. 
     Ezt a célt is szolgálják az iskolai oktatásban a különböző tantárgyi kísérletek, és a készségtárgyak. És ezt a célt szolgálja Fejlesztő Műhelyünk e területen legjobban képzett, és legügyesebb tagja, Lami Annamária által meghirdetett Családi barkácsolás is. Egész tanévben, minden hónap egy szombatján 14 és 16 óra között, irányításával, és az általa biztosított anyagokkal mindenki csodákra lehet képes.
Emellett természetesen sokféle területen nyújt pluszt szülőnek, gyereknek egyaránt. Mivel a részvétel egyetlen feltétele, hogy a családból legyen egy felnőtt, aki együtt „dolgozik” a gyermekkel, a sikeres alkotáson kívül, a felejthetetlen, közös élmény értékét is hazaviheti mindenki magával.
     Az első ilyen összejövetel szeptember 25-én volt, amelyen 25-en vettek részt. Nagy örömünkre, még Bánkról is jött érdeklődő gyermek és szülő. Lesz tehát még nyolc alkalom, az Általános Iskola alsó tagozatos épületében. 
     Fejlesztő Műhelyünk továbbra is várja azokat a szülőket, akik gyermekükkel kapcsolatban tanácsot, segítséget szeretnének kérni. (Az óvodában Sztruhár Istvánnét, az iskolában Horváthné Moldvay Ilonát kereshetik) A pedagógia területén országos programokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. 
Horváthné Moldvay Ilona
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-