HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

A Honvédelemért elismerés második fokozatát kapta 
Mezőfi Zoltán polgármester

Az október testületi ülésen elhangzott, hogy városunk polgármestere a Honvédelemért elismerés ezüst fokozatát vehette át a közelmúltban Iváncsik Imrétől, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárától. A rangos elismeréshez gratulálva, annak körülményeiről kérdeztük a polgármester urat.
     A mindenkori rétsági polgármesternek vannak honvédelmi feladat-ellátási kötelezettségei. Ennek feljebbviteli fórumairól – a Megyei Védelmi Bizottságtól, a Hadkiegészítő Parancsnokságtól – jöhetett a javaslat, melyet azok a civil szervezetek is támogattak, amelyek valamilyen módon kapcsolatban állnak a honvédséggel. Ilyenek a Bajtársi Egyesületek, illetve a Magyar Tartalékosok Szövetsége. Ez utóbbiak például azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy segítsek nekik beilleszkedni, tagokat toborozni, rendezvényeket megtartani, s partnereket felkutatni. Így jött a képbe a rétsági íjász egyesület, melyet szerencsés házasságnak mondhatunk, hisz mindkettő kapcsolatban áll a honvédelemmel.
     Azt gondolom, hogy Rétság Város Képviselő-testülete valamennyi fórumon élharcosa az ország többszáz bezárt laktanyája hasznosítása ügyének. Számos helyen megjelentem, s elmondtam ugyanazon gondokat, melyek a többi megyék égető problémái is egyben. Rétságon különösen fájóak a gondok, hiszen igaz az, hogy városunkat halálosan zárják körül a magára hagyott földterületek, ami egyszerűen ellehetetleníti a települést. Még egy tartalék lakóterületet sem tudunk rajta kijelölni. Éppen ezért, biztos vagyok benne, hogy ez a feladat  nyer prioritást a település vezetése részéről, miután az már – hála az Istennek – megvalósult, hogy a település összkomfortossá vált. Hiszen van már víz, gáz, csatorna, kábeltévé, s örömünkre vadonatúj közvilágítás.
     A laktanya hasznosítása terén legfőbb gondunk, hogy a mintegy negyven érdeklődőt jórészt elriasztotta az, hogy az állam elidegenítési tilalmat rendelt hozzá. Így sem pályázni nem lehet, sem komoly partnerekkel kapcsolatot teremteni. Azért küzdünk, s keresünk meg minden fórumot, hogy ez alól a megkötés alól mentesülhessünk. Jelenleg is van egy német multinacionális érdeklődő, akivel a tárgyalás szünetel az elidegenítési tilalom miatt.
     A kitüntető címre visszatérve – mely egyébként pénzjutalommal nem jár - úgy érzem, hogy egy megelőlegezett bizalmon alapul, amelynek a későbbiekben is szeretnék megfelelni.

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-