HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

Városházi tudósítások

A képviselő testület szeptember végi ülésén napirend előtti felszólalások során Girasek Károly és Mocsári Gergely képviselők is szót kértek, s felhívták a figyelmet a médiában az utóbbi időkben megfigyelhető anomáliákra, törvénytelenségekre. 
Hamis adatok, a képviselők rosszindulatú minősítése jelent meg a megyei napilapban és egy helyi fórumban. Megdöbbentő - hangzott el -, hogy így fogalmazhat az az újságíró, akinek a köz érdekében, a település javára kellene tollat ragadnia. Véleményük szerint minden állampolgár, de különösen a városvezetők közös felelőssége, hogy a durva hangnem ne legyen jellemző Rétságon. A sajtószabadság szent dolog, szabadsága azonban addig terjedhet csupán, amíg eszközei törvényesek. Mezőfi Zoltán János polgármester megköszönte a hozzászólók mértéktartó, higgadt véleménynyilvánítását.

  • Az első napirendi pontban az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló előterjesztés megtárgyalása szerepelt. Napirendre tűzését a jogszabályok változása indokolta. A rendelet teljes terjedelmében olvasható Rétság város honlapján.
  • A szeptemberi üléseknek hagyományos témái közé tartozik az előző tanév értékelése, s az új iskolai tanév indításának feladatait megtárgyalni. A beszámolót annál is inkább nagy érdeklődés övezte, hisz az intézmény élén e tanévtől új vezető áll. Munkájához számos javaslatot fogalmazott meg a testület. Érdekes momentumként hangzott el, hogy a korábbi kudarcba fulladt kísérletek ellenére Holman Ferenc igazgató fontos tartja az iskolaszék újbóli felállítását, s számos segítséget remél munkájától.
  • A képviselő-testület már májusi ülésén kifejezte abbéli szándékát, hogy teljes jogú tagként részt kíván venni a térséghez tartozó önkormányzatok többcélú társulásában. Az érintett önkormányzatok nem kellő hozzáállása miatt a társulást a 2004. évi pályázatok benyújtási határidejéig nem sikerült létrehozni, így a térség - a megyében egyetlenként - jelentős összegű támogatástól esett el.
  • Az Állami Számvevőszék április 1. és június 22. között ellenőrzést tartott a polgármesteri hivatalban. A vizsgálat megállapításai során feltárt hiányosságok megszüntetése jórészt már a helyszíni ellenőrzés idején megkezdődött.  A költségvetési és zárszámadási rendelet előkészítésével kapcsolatos javaslatok a jövő évi költségvetés, illetőleg a zárszámadás előkészítésénél érvényesíthetők. Az ÁSZ javaslatának megfelelően a hiányosságok megszüntetésre intézkedési terv készült. A vizsgálat során megfogalmazást nyert többek között az is, hogy a rétsági önkormányzat a helyi adók vonatkozásában nem élt a törvényi előírások által megengedett maximális mérték kiszabásával, hanem figyelembe véve az állampolgárok, vállalkozók teherbírását, jóval alatta szabta meg a befizetendő mértéket.
  • Megtárgyalásra került annak kérdésköre is, mely szerint ezévben lehetőség nyílik a közalkalmazottak bérének 6%-os egyszeri támogatásként való kiegészítésére. Az erre vonatkozó rendelet szerint ezen arányból az állam mindössze egy százalékot biztosítana központi forrásból, a többit az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. Bár az önkormányzat a feladat megoldása mellett döntött, az ellentmondásos helyzetet jellemzi, hogy az 5 % után több a központi költségvetésbe befizetendő járulék, mint amennyit az 1%-os támogatással kapunk.
  • A városi sportpályán lévő sportöltöző immár nem felel meg azoknak az európai uniós előírásoknak, s azoknak az alapvető elvárásoknak sem, amelyek keretében még vállalható a megyei bajnokságban való méltó részvétel. Az 1960-as években a honvédség által épített öltöző mára igencsak leromlott állapotba került. A felújítását egy két évre szóló tervezet mentén szeretnék megoldani úgy, hogy a felmerülő mintegy tízmilliós várható költség negyven százalékát az egyesület vállalná magára. A teljes felújításra ennek értelmében 2006. szeptemberéig kerülne sor.
  • Az 1996-ban kiépített honvédelmi riasztó és lakossági tájékoztató rendszer az önkormányzat tulajdonában van, s immár évek óta nem működik. Döntés született annak értelmében, hogy az értékcsökkenés alapján már teljesen "leírt" berendezést átadják a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tulajdonába, hogy ezáltal az magára vállalhassa a folyamatos karbantartás költségeit.
  • A szelektív papírgyűjtés ügyében beterjesztett napirendi pontot a testület megtárgyalta, s azt nem támogatta, mondván, hogy a teljes körű szelektív hulladékgyűjtést az Észak-Kelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Társulás keretében kívánja a későbbiekben megoldani.
  • A kiemelt feladatokat számba vevő napirendi pont előterjesztésében szerepelt, hogy a város életének egyik legnagyobb beruházása a befejezéséhez közeledik. A tervek szerint október 5-én kezdődik a beruházás részletes felülvizsgálata, s az esetleges hibák feltárása, s valószínűleg október 12-én megtörténhet a hivatalos használatba vételi eljárás.
  • Képviselői indítványra a testület úgy döntött, hogy a csatornaberuházás miatt feltúrt városközpontban a Nagyparkolónál a "helyreállítás" helyett készüljön esztétikus növénysziget, amely egyben a be- és kijáratot közlekedési szempontból is szabványossá alakítja. A költségek különbözetét a képviselők megszavazták. 
A tanácskozás végén zárt ülést rendeltek el, melyben döntés született a Város Szolgálatáért, és az ÉV Rétsági Tanulója elismerések adományozásáról.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-