HANGADÓ
2004. SZEPTEMBER

Uniós információk

Döntött az Európai Bíróság
Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa tiszteletben tartja az Európai Bíróság határozatát, amely jogszerűnek tartja az Európai Bizottságnak az államháztartási deficites országokkal szemben hozott döntését, amellyel hozzájárult az euróstabilitási paktum erősítéséhez.

STBASBOURG
Megkezdte működését az immár huszonöt európai uniós tagország képviselőiből álló, újonnan megválasztott Európai Parlament, amely elnökévé választotta a spanyol Josep Borrellt.

Megszüntetnék a vasárnapi munkát
BUDAPEST Az Unió kereskedelmi szakszervezete is támogatja a Magyarország mellett hét másik EU-tagállamban a vasárnapi munka megszüntetése érdekében folytatott aláírásgyűjtést. A vasárnapi nyitva tartást illetően az új tagországokban jellemzően teljesen szabadon dönthetnek a boltok.

Visszaeséstől tart a távozó elnök
Romano Prodi, az Európai Bizottság októberben távozó elnöke tart attól, hogy egyes tagállamokban a lakosság belpolitikai okokból megakadályozhatja az EU első alkotmányának ratifikálását - ami szerinte súlyos visszaesést jelentene az európai integráció folyamatában.

Szívesen, de rosszul pályázunk
Az európai uniós pénzek pályázati rendszerének kialakításában és a jelentkezési aktivitásban is élen jár Magyarország a májusban csatlakozott tagállamok között - mutatott rá Baráth Etele.

Van elnöke az Európai Bizottságnak
Tegnap az Európai Bizottság elnökévé választották José Manuel Durao Barrosót. Az Európai Parlamentben a volt portugál miniszterelnök 413 szavazatot kapott, 251-en szavaztak ellene. Az Európai Parlament két frakciója, a Zöldek és a kommunista képviselőkből álló Egységes Európai Baloldal nem szavazta meg a jelöltet az Európai Bizottság élére.

Jön az állatútlevél
Az Európai Unió rendelete szerint október elsejétől állatútlevéllel lehet csak külföldre szállítani a kedvtelésből tartott állatokat - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Biztos ellenőrzi a költségvetést
Az Európai Bizottság következő elnöke megerősítette, hogy önálló biztosi tisztséget kíván létrehozni az EU-költségvetés végrehajtásának ellenőrzésére.

Európai „menekültparadicsom"
Ezrével érkeznek Afrikából és Ázsiából a menekültek, akik számára az Európai Unió területe az ígéret földje. A csatlakozással Lengyebrszág és hazánk tranzitországból célországgá vált.

Három város, egy parlament
Az Európai Parlament működése jelenleg három európai város - Brüsszel, Strasbourg és Luxembourg - között oszlik meg. Az EP a „nagy plenárisait'- évente legalább tizenkettőt - Strasbourgban, a másfél-két napos „mini plenárisokat" viszont Brüsszelben tartja. A szakbizottságok és a politikai frakciók többnyire Brüsszelben üléseznek, míg a főtitkárság egy része változatlanul Luxembourgban dolgozik.

Egyre többször hamisítják az eurót
Szakértők nem tartják kielégítőnek az euró biztonsági azonosítóit, mert túl könnyen hamisítható a közős európai pénz. Hamarosan új, pótlólagos biztonsági jegyeket dolgoznak ki

„Made in EU"
A tagállamok képviselői ismét tárgyalnak a „Made in EU" eredetmegjelölés kérdéséről. A múlt héten ugyan már volt vita a 133-as bizottság keretében, akkor azonban nem történt előrelépés az ügyben.

Szervezkedés Durao Barroso ellen
Az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletén mind a huszonöt tagország támogatásával Romano Prodi bizottsági elnök utódjául jelölt José Manuel Durao Barroso személyének támogatását kérte a magyar EP-képviselőktől Medgyessy Péter kormányfő. A Fidesz kifejezte ebbéli készségét, ám az Európai Parlament soraíban ellenérzéssel fogadták a portugál miniszterelnököt Az Európai Parlament megosztott a megítélésében.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-