HANGADÓ
2004. SZEPTEMBER

Bemutatjuk az általános iskola új igazgatóját

Holman Ferenc 1955. augusztus 2-án született Ilinyben. Első házasságából két fiú, a másodikból egy leánya született. 
     A balassagyarmati középiskola az egri főiskolán szerzett földrajz-testnevelés szakos diplomát. Fontosnak tartva a folyamatos továbbképzést, előbb a testnevelési Főiskolán szerzett kézilabda edzői szakképesítést, majd 2000-ben a Pécsi Tudományegyetemen földrajz szakos középiskolai tanári diplomát.
     1973-tól majd’ egy évtizeden át a borsosberényi iskolában tanított. Ezt követően kérték fel őt a Rétsági Járás úttörőelnökévé. Az öt év mozgalmi időszaka alatt számos kitüntetést kapott, így elnyerte a Kiváló Úttörővezető, a Haza Szolgálatáért Érdemérem, valamint az Úttörővezetői Érdemérem kitüntető fokozatait. Ezt követően váci iskolákban tanított, s a keze alól számos kiváló sportoló került ki, köztük országos bajnokok, válogatott sportolók és egy többszörös világbajnok is. Az általa irányított csapatok számos országos, sőt nemzetközi sikert értek el.
     - Milyen érzés volt visszajönni Rétságra?
     - Jó érzéssel jöttem, hiszen 87-ben úgy mentem el, hogy egyszer már pályáztam ennek az iskolának a vezetői posztjára. Akkor – bár minimális arányban, de - nyerőként jöttem ki a tantestületnél, de az akkori városi tanács még nem mellettem tette le a voksát. Úgy éreztem, hogy korrekt párharc volt, így nem éreztem magam vesztesnek. Bántott persze, de sértődöttség nem maradt bennem. A későbbi időkben lezajlott igazgatóválasztások alkalmával is előfordult, hogy megszólítottak, de akkor még nagyon jól éreztem magam Vácon. A sport területén elért eredményeket kívántam akkor tovább vinni. Ez előtt két évvel újra megszólíttattam, hogy újra itt a lehetőség, de sajnos a pályázati időn túl jelentkeztem. Egy évem volt arra, hogy gondolkodjak azon, hogy mennyire komolyan gondolom, s ismerkedjek a körülményekkel. Arra az elhatározásra jutottam, hogy itt a lehetőség arra, hogy próbára tegyem önmagamat, így beadtam a pályázatomat.
     - Az elmúlt hónapokban gondolom volt rá lehetőség, hogy az intézménnyel megismerkedjen, milyen tervekkel indul a tanévnek?
     - Problémásnak ítélem, hogy ketté van választva az iskola. A konyha a harmadik, amely megint más helyen van. Balesetveszélyesnek érzem ezt a körülményt. Ez a megosztottságot a testületen belül is észleltem. Nehéz így formálni, együtt tartani egy közösséget. Jó lenne minél gyorsabban elérni azt, hogy egy épületbe kerüljön az egész intézmény. Jól tudom, hogy ez a cél csak hosszú távon érhető el, de élni kívánunk azokkal az Európai Uniós pályázatokkal, melyek fejlesztésre, létesítmény bővítésre, vagy akár sportcsarnok, uszoda építésére íródnak ki. 
     A másik dolog a tantestület összetétele. Sok a nyugdíjas kort elért kolléga.  Ez részben jó, hisz nagy tapasztalattal rendelkeznek, de ha akarjuk, ha nem, szükség lesz frissítésre. Ez az élet rendje. Azoktól, kik elérték a nyugdíjas korhatárt, szép lassan el kell köszönnünk. Ugyanakkor arra is kértem őket, hogy tudásuk szerint segítsék a fiatalabb kollégák munkáját tapasztalataik átadásával, segítsenek abban, hogy iskolánk jó hírneve fennmaradjon. Úgy érzem, hogy rövid időn – mintegy három éven - belül hat-nyolc új ember beállítására lesz szükség. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy jelenleg is küszködünk a problémával, hogy több kollégánk van, mint amennyinek a délelőtti órákban biztosítani tudjuk a kötelező óraszámot. Szükség lesz ugyanakkor néhány szakon pályázat kiírására, mert nem vagyunk e tekintetben száz százalékosak. 
     - Sikerült-e azt megítélni e rövid idő alatt, hogy az iskola hogyan illeszkedik be a város egészébe?
     - A beszámolókból azt tapasztaltam, hogy tanulóink részt vesznek a város ünnepségein, sportolóink kapcsolatot tartanak a városi sportegyesületekkel. Termet biztosítunk ez utóbbiak működéséhez. Számos lehetőséget érzek még kihasználatlanul e téren. A város üzemeivel még tovább lehetne bővíteni a kapcsolatot, helyet, teret biztosítva rendezvényeikhez, szabadidős programjaikhoz. Arra kérjük őket, hogy legyenek segítségünkre abban, hogy a lehető legmagasabb színvonalon végezhessük nyelv- és számítástechnikai oktatást, de az alapkészségek elérése terén sem szenvedjünk hiányt. Szeretnénk, ha Rétság ismét a térség legszínvonalasabb iskolája lenne.

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-