HANGADÓ
2004. AUGUSZTUS   

Könyvajánló

Annus Antal: Vecey László

A szerző neve bizonyára sokaknak ismerősként cseng vidékünkön, hisz 1963-tól hivatásos határőr volt egészen 1989-ig. Tizedesként kezdte és alezredesként ment nyugdíjba. Ma Balassagyarmaton él. 
     Legújabb kötetét Csáky Károly mkl méltatta a balassagyarmati városi könyvtárban. Ebből idézünk néhány gondolatot.
      „A puha kötésű, szépen illusztrált könyvet gyorsan elolvastam magam is, s mondhatom, kellemesen meglepődtem. Örömöm több oknál fogva is határtalan, hisz a szülőtáj újabb tehetséges fiát ismerhettem meg, akit talán már előbb is fel kellett volna fedeznem. Örülök azért is, mert ez az ember bölcsőhelyem tájékáról indult – innen indítja hőseit is.
     Annus Antal a múlt homályából, a XVI. század közepétől vezet elénk hősö-ket. Födémesi és vecei névteleneket és nevükön említett embereket: férfiakat, nőket és gyerekeket. Olyanokat, akik fél évezred távolából is tudnak üzenni nekünk. Küz-delmüket, sorsukat s a regény cselekményét Vecey László vitéz úr, Thury György tö-rökverő hős rokona fogja össze. Amit e regény sugall, s ami annak legnagyobb tanul-sága: mindig van föltámadás és újjászületés. De hogy ez így lehessen, hitre, kitartásra és összefogásra, egyszóval emberségre van szükség. A történelem során olykor ezt is példázták a kisközösségek, a szomszédos falvak, a különböző nációk és felekezetek, Ipolyon innen és túl. S a szülőföld népe olykor bár távolodott a bölcsőhelytől, de el nem hagyta azt sosem. A vészek hányták az embert, szétvertek egy-egy települést, de örökre nem tudták elpusztítani. Legalábbis azokat nem, melyekről a regényben szó esik: Födémest, Vecét, Drégelyt, Palástot. A kevésbé szenvedők, Kelenye, Szécsénke, Balog, Nyék és Nagyfalu lakói mindig segítettek a bajbajutóknak. Hol kétkezi munká-jukkal vagy imájukkal, hol pedig fuvarral, kővel, náddal, borral vagy épp élelemmel.
De nemcsak a történelmi tények, a szépirodalmi alkotások, a monda- és mese-elemek kelnek életre Annus Antal regényében - mint például az erdélyi Tamásinál vagy a mi Mikszáthunknál-, hanem a népi életmód, a régi szokások, hiedelmek is megelevenednek a könyv lapjain.”
     Tisztelt Olvasók! 
     Amennyiben e térségünkről szóló könyv felkeltette érdeklődésüket, megrendelhetik a rétsági könyvtárban.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-