HANGADÓ
2004. AUGUSZTUS   

Anyatejes Világnap

Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 1992-ben indította el programját a csecsem?k egészséges táplálására. Azóta ez a nap világszerte a szoptatás világnapja. Városunkban harmadízben került megrendezésre ez a szép ünnepség, mely alkalomból a szervezők ünnepi műsorral  is kedveskedtek kismamáknak a művelődési központban.
     Lényeges, hogy minden olyan ellenanyagot tartalmaz a tej, amilyen betegségeken túlesett az anya. Tehát amíg a kisbaba szopik, fejletlen immunrendszere ellenére is védett ezekkel szemben. Amellett, hogy egészségügyi szempontból mit jelent, érzelmileg is sokat ad a babának és a mamának is. A szoptatás olyan, rendkívül szoros lelki kapcsolatot is kialakít közöttük, ami egy életen keresztül végig kísérheti őket, befolyásolhatja viszonyukat. Ilyen szoros kapcsolat soha nem lesz a későbbiekben szülő és gyermeke között. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen egyre több kismama tudatosan, már a terhesség alatt készül a szoptatásra. Azt is le kell szögezni, hogy csak nagyon kis százalékban fordul elő betegség, egyéb testi vagy lelki probléma miatt teljes tejhiány. Nagyon fontos, hogy az anya akarjon szoptatni, mert a hormonális okok mellett van egy tudati alapja is a folyamatnak. Gyakori probléma, hogy a kismama elkeseredik, ha nincs szerinte megfelelő mennyiségű teje. Pozitív hozzáállás, pihenés, megfelelő táplálkozás mellett az esetek nagy részében megoldódik a gond. Higgyék el, az idegesség csak tovább rontja a helyzetet. A tej mennyisége, összetétele egyébként is a baba korával változik. Másra van szüksége egy újszülöttnek, s másra egy féléves babának. A védőnői szolgálat, a gyermekorvos mindig a mamák mögött áll, bármikor lehet őket hívni, biztosan segítenek. Jelenleg az a vezető szempont, hogy ha a mamának van elegendő teje, akkor a baba hathónapos koráig csak szopjon, másra, még egyéb folyadékra sincs szüksége. Kivétel talán az olyan rendkívül meleg időszak, mint amit mostanság tapasztaltunk.



Kedves Kismamák!

Rétságon igen sok a gyermekét otthon gondozó GYED-en, GYES-en lévő anyuka és a várandós kismama.
     Itt van az ősz, amikor már az időjárás miatt nem lehet annyi időt a szabadban tölteni a babával, jobban a lakásba kényszerülünk, így kevesebbet tudunk kommunikálni, kapcsolatot teremteni más emberekkel, pedig ez az igényünk még nagyobb mint máskor.
     A családban kevesebb jövedelemből kell megélni, a kiadásunk pedig növekszik. A baba ruha, használati eszköz, baba ápolási cikkek igen sokba kerülnek.
     Sokszor vannak kétségeink, hogy vajon jól öltöztetjük, etetjük, gondozzuk-e babánkat.
     Ezek a gondok szinte minden kismamát érintenek, ezért jött az ötlet, hogy talán szívesen fogadnátok egy KISMAMA KLUB létrehozását.
     Hetente összejöhetnénk a babákkal, hogy tanácsokat adjunk egymásnak, baba holmikat cserélgessünk, esetleg olyan programokat szervezzünk, ahová közösen mehetünk a babákkal, egy jó társaságban barátokat szerezzünk. Megpróbáljuk segíteni GYES után a kismamák munkába visszailleszkedését, esetleg otthon végezhető munkalehetőséget keresni.
     Működésünket a védőnők is segítenék hasznos tanácsokkal, előadásokkal.
     Kérünk benneteket, ha Ti is jó ötletnek tartjátok, ha szívesen lennétek tagjai akkor aláírásotokkal támogassátok a KLUB létrehozását.

Köszönettel a szervezők
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-