HANGADÓ
2004. AUGUSZTUS  

A Gobelin Kör kirándulása

Egy kellemes július eleji szombaton a Rétsági Gobelin Kör tagjai – kiegészülve rokonokkal, barátokkal – Várszegi István tanár Úr vezetésével felkerekedett, hogy megismerje Szlovákia „környékbeli” nevezetességeit.
     A határt átlépve Ipolyságon csatlakozott hozzánk egy pedagógus házaspár, akik a kirándulás során segítségünkre voltak a nyelvi nehézségek áthidalásában.
Első állomásunk Szent Antal volt, ahol megtekintettük az eredeti állapotában, eredeti tárgyaival berendezett kastélyt. A tanár Úr idegenvezetése mellett megismerhettük a hely történetét, lakóinak életét.
     Innen Selmecbányára mentünk. A bányaváros méltán a Világörökség része. A helyek közt egy kis völgyben helyezkedik el, hangulatos, ódon utcáival kristálytiszta hegyi levegőjével. A kellemes városnéző séta után Zólyomba indultunk. A zólyomi várat bár kívülről helyreállították, belsejében nem egy várat idéz. Az a hely, ahol egykor Balassi Bálint született, ma a Szlovák Nemzeti Galériának ad otthont. A Galériában a gyönyörű festmények mellett egy pár szép szövött gobelint, fali kárpitot is láthattunk. A merészebbek kimehettek a vár falára is, ahonnan gyönyörű kilátás tárult eléjük. Indulás előtt még kellemes sétát tettünk a város felújított sétálóutcájában.
     Késő délután fáradtan, de új élményekkel gazdagodva indultunk haza.
     A résztvevők ezúton is köszönik Várszegi István tanár Úrnak ezt a jól szervezett, szép napot.
     Reméljük, hogy hamarosan újabb kirándulásról számolhatunk be, és ugyan úgy, mint a kiállításainknak, a kirándulásainknak is hagyománya lesz.

(vincze)
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-