HANGADÓ
2004. AUGUSZTUS  

Uniós információk

Mire mehet EU-pénz 2007-től
A 2004-2006 közötti időszakban éves átlagban leköthető mintegy egymilliárd euró többszöröse, évente 3,5 milliárd euró válhat elérhetővé Magyarország számára az EU felzárkózási alapjaiból az Európai Bizottság közelmúltban nyilvánosságra hozott kohéziós politikai tervei értelmében. 

Gyógyszerek az Unióban
A Magyarországon felírt gyógyszerek kiváltásának nincs akadálya más uniós tagállamban, mert a hazai forgalmazású készítmények döntő többsége - ha más néven is – az európai országok többségében szintén forgalomban van. A gyógyszer árához nyújtott támogatás igénybevétele azonban külföldön felírt vényre nem illeti meg a beteget. 

Vállalkozásokat az Unióba
Növekszik a képzett munkaerő átmeneti jellegű migrációja 
A szabad vállalkozásáramlás keretrendszerének kidolgozását szorgalmazza az IPOSZ. Külföldi gyakorlatra, más országokban szerzett tapasztalatra lenne szüksége a hazai munkaerőnek. Sokat segítene, ha nemcsak alkalmazottként, hanem vállalkozóként mehetnének külföldre dolgozni az uniós hiányszakmák itthoni képviselői. 
Egy-egy szakmán belüli munkaerőhiány miatt több régi uniós tagország is feloldotta a munkaerő-korlátozást. Magyarokat is várnak külföldön, például szakácsokat, cukrászokat, tímárokat, takácsokat, kádárokat. Ám gond, hogy az uniós hiányszakmák hazai képviselői többségében vállalkozóként dolgoznak, egyéni vállalkozók vagy mikrovállalkozás tagjai. 

Az EU a szegénység ellen 
Hazánkban a munkanélküli statisztikákat jóval arányszámuk fölött vezetik a romák, integrálásuk az EU számára is feladat. Erről tárgyaltak a szakemberek a tolnai megyeszékhelyen. 

Euró: 2010
A magyar kormány elkötelezett az euró legkésőbb 2010-ben történő bevezetése mellett – nyilatkozta Medgyessy Péter amerikai útja során a Financial Times üzleti napilapnak. A kormányfő közölte: a kormány olyan programot fogadott el, amely egyaránt biztosítja a gyors növekedés feltételeit és a közös pénz bevezetésének előírásait. 

Európa ráfizetéses
Az Európai Bizottság határidőket javasolt az Unióhoz csatlakozott országoknak a költségvetési hiányok leépítéséről. Az ajánlások megfelelnek a nemzeti tervek céljainak. 
Tizenegy tagországban haladta meg a hiány a megszabott felső határt, a  GDP 3 százalékát: az euró övezetbe tartozó Németország, Franciaország, Görögország és Hollandia mellett Nagy-Britannia, valamint hat újonnan csatlakozott állam, Csehország, Ciprus, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia. Többletet tudott felmutatni 2003-ban Belgium, Spanyolország, Í 
rország, Finnország, Dánia, Svédország és Észtország. 
bízik a gazdasági növekedésben. 

EU: jó a saját menetrend is 
A nemzeti tervekkel összhangban lesznek az Európai Bizottság ajánlásai arra, hogyan kell megszüntetni a nagy államháztartási hiányokat hat országban a májusban csatlakozott tíz közül – közölték az EU székhelyén. 

Uniós változások a fogyasztóvédelemben 
A közlemúltban az uniós csatlakozás kapcsán szervezett vitanapot az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megyei, illetve pásztói szervezete. Tari Ottó megyei elnök megnyitóját követően Dömölki Lívia, az OFE élelmezési szakértője, több az ez irányú külföldi és hazai szakbizottság tagja tartott előadást az élelmiszer-forgalom terén bekövetkezett változásokról. Az előadó elmondta, hogy örök harc folyik a vegyészek és ellenőrök között a termékek előállítása kapcsán. Beszélt az élelmezési fronton jelentkező botrányokról.

Míg az uniós pénz megérkezik 
Nem kétséges, hogy a különböző uniós támogatásokra a hazai mezőgazdasági termelők számítanak, élni kívánnak ezekkel. Sokuknak okoz azonban dilemmát, hogy miből fizessék a kiadásaikat addig, amíg hozzájuthatnak ezekhez. Nekik, rajtuk segített a kormány azzal a rendeletével, amit május 1. előtt megalkotott, s melyet – mint az alábbiakból kiderül – igen kedvezően fogadtak az érintettek megyénkben is. 
Varga László, a Nógrád Megyei Földművelésügyi Hivatal vezetője elsőként arról tájékoztatta lapunkat, hogy az európai uniós gyakorlatnak megfelelően a termelők csak az év végén vagy a jövő év elején juthatnak hozzá az uniós, területalapú (SAPS) és az azt kiegészítő nemzeti támogatáshoz. 
A hivatalvezető egy másik támogatási lehetőségről is elmondta a legfontosabb tudnivalókat: idén május 15-én jelent meg a 86.és 87. FVM-rendelet, amely a 2004. évi európai uniós egységes területalapú, és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről rendelkezik. Az igénylésről azt mondja ki, hogy a mezőgazdasági termelőnek a falugazdász és a kamarai tanácsadó segítségével kérelmet kell kitöltenie. 

Alacsony részvétel Európában 
Szinte az összes tagországban rendkívül alacsony részvételi arány jellemezte az európai parlamenti választásokat, amelyek során 342 millió jogosult dönthetett a strasbourgi testület 732 tagjáról. A részvételi arány 44,6 százalékos volt. 

Új tagok az euró előszobájában 
Szlovénia, Észtország és Litvánia átvette az ERM II-t 
Az új tagok közül Szlovénia, Észtország és Litvánia csatlakozott elsőként az EU ERM II néven ismert árfolyam-mechanizmushoz, ami az eurótagság előszobája. Erről az Európai Nemzeti Bank, az euróövezeti országok, Dánia, s a három érintett bizalmas tárgyalások után döntött. 

Meg kell felelni az európai uniós követelményeknek 
Az Észak-Nógrád Vízmű Kft. tulajdonosai döntően Szécsény város és vonzáskörzetéhez tartozó települések önkormányzatai. Közéjük tartozik az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Rt. is. Az elmúlt évet tárgyaló, az idei esztendő feladatait meghatározó alkotó eszmecserét jellemző találkozón az önkormányzati tulajdonosok kettős szereposztásban határozták meg a tennivalókat és a végrehajtást, az EU által előírt követelmények teljesítésével egyidejűleg. 

Csatlakozás utáni változások a vámhivatalban 
Az uniós csatlakozás után több változás is történt a vámhivatalok munkájával kapcsolatban. 
- A változásokat két részre lehet csoportosítani. Az egyik a szervezetbeli, másik a szakmai munkával kapcsolatos – nyilatkozta Blahó Péter, a salgótarjáni vámhivatal parancsnoka, aki további módosításokról is beszélt lapunknak:
Nógrád megyét érintő lényeges szervezeti változás, hogy a balassagyarmati vámhivatal önálló hivatalként való tevékenysége az európai uniós csatlakozással megszűnt. 2004. május 1-je óta a megye egész területén a vám- és jövedéki igazgatási feladatokat a salgótarjáni vámhivatal látja el. A törvényben meghatározott testületi feladatok zömében korábban is ismeretek voltak, azonban tartalmukban a csatlakozás után jelentősen megváltoztak.

Lépéselőnyben a kisebbségek 
A magyarság elszakadt részeivel összekötő határok szimbolikussá válhatnak az Unión belül az egybenyíló határokkal, ezért is fontos a határ fogalmának elemzése – hangzott el egy konferencián, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai –Nemzeti Kisebbségkutató Intézete szervezett. 

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-