HANGADÓ
2004. JÚLIUS 

Szemétdomb, vagy utca?
 
Rétság lakójaként igen fontosnak tartom azt a szorgalmat, amivel a városlakók házaik környékét csinosítják, az ott keletkezett hulladékot eltávolítják. Egyáltalán széppé, kellemessé teszik lakóhelyüket. Magunk is ezt tesszük az Orgona közben. Gondosan ápoljuk füves területeinket, vigyázunk a közút és az útpadka tisztaságára. Már csak azért is, mert ez az aszfaltcsík kiemelt gyalogút szerepet is betölt, amelyen sok szülő gyermekét hozza-viszi az óvodába.Éppen ezért nagyon felháborító számunkra, hogy egyes háztulajdonosok sajátosan értelmezik a környezet gondozását. Nevezetesen pl. a Mikszáth út egyes lakói a takarítás melléktermékét, - szemetet, lenyesett lombot, kitermelt hulladék földet stb. - rendszeresen az Orgona köz lakói által gondozott területre rakják. Megalázva ezzel az itt élőket, szemétteleppé alacsonyítják azt a részt, ami nekünk ugyanolyan kedves, mint a szemetelőknek a sajátjuk, amely mellett kisgyermekeink naponta eljárnak. Jelzésünk alapján a Polgármesteri Hivatal munkatársai elhordták a szemétkupacot, elgereblyézték a helyét. Hozzátéve, hogy ez nem feladatuk, a háztartási hulladékot háztulajdonosnak kell elszállítani. Egy részét a kukába, az abba nem tehető szemetet pedig megfelelő helyre annak kell elszállítania akinél keletkezett.
    Máskor hónapokon keresztül egy roncsautó tartózkodási helye volt (Orgona) közünk, amihez nekünk semmi közünk.(?!)
    Ugyancsak furcsálljuk, hogy egy Zrínyi utcai ingatlan építési munkáit az Orgona köz felé nyitott kapun keresztül bonyolítja le a tulajdonos, mert a saját kertjére kiemelt figyelemmel vigyáz. (Itt sosem volt kapu, és a teleknek nincs és itt nem is lehet hivatalos bejárata.) A jószomszédi viszony megőrzése érdekében még az ezzel járó kellemetlenségeket is elviselnénk, ha ő is törekedne a legkisebb gond okozására. Mégis azt látjuk, hogy a nehéz teherautók által felhordott sár eltakarítatlanul szennyezi utunkat, napokon- heteken keresztül. Mire elkopna, jön a következő "szállítás". Ott ahol gyalogos közlekedés van, ahol gyermekeink járnak. Nem is csak az óvodába igyekvő gyermekek! Érdekes jelenség, hogy sok Mikszáth utcai lakó szívesen sétáltatja itt kisgyermekét, ami nem is lenne baj. Viszont ha az úton mégis autóval jön haza egy ottlakó, még ők méltatlankodnak, hogy félre kell állniuk.
    Érdekes értelmezése mindez a közterületek használatának, a rendezett utcakép megvalósításának. Kérünk minden környéken lakót, hogy legalább annyira tartsa tiszteletben mások utcáját, és vigyázza annak rendjét, mint amilyen műgonddal saját portáját igazgatja. Kérjük ne forduljon elő a jövőben, hogy az a szemét, ami másutt szépészeti munka közben keletkezik a mi lakóterületünket csúfítja, az erre járó gyerekek egészségét veszélyezteti. Mi sem vagyunk kevesebbet érő polgárai ennek a városnak. Tehát ne mások rovására tegyük szebbé saját környezetünket, hanem mindannyiunk örömére mások jogainak és munkájának tiszteletben tartásával.
Az Orgona köz lakói
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-