HANGADÓ
2004. JÚNIUS 

Cím

Rétság Város Képviselő-testületének május havi ülésén az első napirendi pontban a szociális ellátásokra vonatkozó önkormányzati rendelet módosítása szerepelt. A napirendre tűzést az indokolta, hogy a napvilágot látott szociális és egészségügyi törvények rendelkezéseit a helyi rendeletben és szerepeltetni kell.

  • Az ülésen egy új kitüntető cím alapításáról is határozott a város képviselő-testülete. Dr. Szájbely Ernő képviselő, az Egészségügyi, Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke javaslatára minden év októberében az Év Rétsági Tanulója címet ítélik oda azoknak a rétsági általános iskolai, vagy középiskolai tanulóknak, akik megyei vagy országos tanulmányi versenyen elért kimagasló eredményeikkel, a művészetek, illetve a sport területén nyújtott kiemelkedő teljesítményükkel hírnevet szereztek a városnak. A döntés értelmében a címből évente legfeljebb három adományozható.
  • Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérleti díját az önkormányzat jogosult megállapítani. A lakbérek mértékét kötelező jelleggel tehát jogszabály nem rögzíti. A korábbi lakbérek inflációt követő emelkedése jelenthet viszonyítási alapot, de a környező településeken kialakult szintet is figyelembe vették. A korábbi rendelet szerint a lakbér tartalmazta a heti egyszeri szemétszállítási díjat, az új változatban ez a költség a bérlőket terheli. Az új tarifákat tartalmazó rendeletet közzé tesszük.
  • Három támogatási kérelem érkezett az önkormányzathoz. A Nógrád Megyei Labdarúgó Szövetség a korosztályos válogatottak kiválasztása és azok versenyeztetése érdekében kérte az önkormányzat 25.000,- Ft-os támogatását, melyet a testület megszavazott a kérelmezőnek.
  • A Rétsági Cigány Kisebbségi Önkormányzat – Botos János képviselő aláírásával – országos roma tánc- és hagyományőrző csoportok tehetségkutató versenyének megrendezéséhez kérte az önkormányzat támogatását. A tervezet szerint a mintegy 3 milliós költséggel járó program célja, hogy a 100 tagú cigányzenekar mintájára egy 100 tagú táncegyüttes és színház jöjjön létre Rétságon. A tervezetben 100eFt szerepel bérleti díjként, s a technikai igények költségeinek fedezetére 450eFt van betervezve. Az önkormányzati döntés értelmében e feladatok ellátásával a művelődési központ közreműködésével az önkormányzat az intézményén keresztül közvetett támogatásként segíti az elképzelést.
  • A július 2-4. között megrendezésre kerülő ultrakönnyű repülők találkozójának támogatására az önkormányzat százezer forintot szavazott meg.
  • Az önkormányzati intézmények vagyonának biztosításánál, a biztosítási érték a vagyon nyilvántartás szerinti értéken szerepel. Az ingatlanok kötelező felértékelése miatt azok nyilvántartási értéke többszörösére emelkedett. A tárgyi eszközök záró értéke az év végére meghaladta a kettő milliárd forintot. Az értékarányos biztosítás érdekében került sor a biztosítási szerződés módosítására.
  • Napirenden szerepelt a Spektíva 2000 Kft-nél kialakítandó buszforduló kérdése. A cég egy korábban kelt szerződés értelmében évi hatmillió forinttal támogatja a város intézményeit és szervezeteit. A szerződésben vállalt kötelezettségének az elmúlt év során csak részben tett eleget, az ez évi összeget pedig a buszfordulóhoz kívánja felhasználni saját hozzájárulásként. A testület határozata szerint a kérést támogatni nem tudja. A buszforduló kialakítása, majd fenntartása jelentős költségeket jelentene az önkormányzatnak. A cégnek garanciát kellene vállalnia az említett szerződésben foglaltak betartására, s ez esetben nem zárkózik el a további egyeztető tárgyalásoktól sem a továbblépés érdekében.
  • A napirendi ponthoz kapcsolódóan a testület határozatban hívta fel Mezőfi Zoltán János polgármester figyelmét arra, hogy a képviselő-testület hatáskörébe tartozó kérdésekben ne tegyen nyilatkozatot.
  • A kiemelt feladatokról szóló tájékozatóban a szennyvízcsatorna hálózat építése is szerepelt. A beruházás megkezdése óta elkészült 6300 fm hosszú csatorna szakasz, melynek vizsgálata is megtörtént, ez az építendő csatorna 73 %-át teszi ki. 4350 fm újonnan épített szakaszon már használhatják az ingatlan tulajdonosok az új szennyvízcsatornát. Május hónapban 125 db ingatlan tulajdonos kapta meg a kiértesítést arról, hogy ráköthet a rendszerre.
  • Az átemelők gépészeti szerelése folyamatban van, elkészülte után a TDK Elektronika Magyarország Kft. kiszolgáló nyomott szennyvízcsatornát 3 helyen kell megcsapolni, és ez után mintegy 1900 fm szakaszt érintő ingatlanok köthetnek a hálózatra. Rákötés ideje alatt a TDK nem bocsáthat ki szennyvizet, melynek egyeztetése folyamatban van.
  • A hátralévő szennyvízcsatorna építés tovább folytatódik 750 fm hosszban, a Körtefa út, 2 sz. főútvonal mentén, ahol forgalom korlátozásra is sor fog kerülni. A polgármesteri hivatal környékén a József A. u. és Templom u. között a templom előtti emlékparkot érintve. Az út helyreállítási munkálatok folyamatosan készülnek.
  • Az utolsó napirendi pontban az iskola igazgatói pályázatok elbírálása szerepelt. A tárgyalás második részére a jelölt kérésére zárt ülést rendeltek el. A döntés értelmében a rétsági általános iskola igazgatója augusztus 1-től Holman Ferenc lesz.
V.J. 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-